Komoly kockázatot rejt a home office: 10-ből 9-en nem gondolnak erre
Most, hogy ismét egyre több cég küldi otthoni munkára az alkalmazottait, az online biztonság is újra előtérbe került.

home-office-veszély1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszakban hosszú távon megtapasztalhattuk a távoli munkavégzést, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Nehéz ugyan az elszigeteltség és a személyes kontaktus hiánya, sokan mégis élvezettel merültek el az otthoni munkavégzés nyújtotta kényelemben.

Vannak azonban buktatók, melyek beárnyékolhatják a szabadságot. Az okostelefon, tablet vagy laptop ma már bárhová magunkkal vihető, így a mobilitás hozzájárulhat a hatékonysághoz, időt takarít meg, vagy akár segítheti a kreativitás kibontakozását is, de veszélyeket is rejthet: a kibertámadások táptalaja lehet.

Hasznos tippek veszélyes helyzetek ellen

Mióta világszerte megindult a tömeges home office trendje, jelentősen megnőtt a kibertámadások száma is, amelyek igyekeznek kihasználni a sokak számára új szituáció labilitásait. Sokan nem is tudják, hogy védekezhetnek hatékonyan a kéretlen betolakodók vagy zsarolóvírusok ellen, és mire érdemes odafigyelni, ha távmunkában dolgoznak. A biztonság érdekében be kell tartani néhány szabályt.

home-office-veszély2
Fotó: Yuri_Arcurs / Getty Images Hungary

1. A nyilvános net nem jó barát

Akármennyire hívogató is, az ingyenes, szabadon elérhető internetkapcsolat biztonsági szempontból kockázatot jelent. Ha a nappali helyett a parkból vagy egy kávézó teraszáról dolgozol, óvakodj a nyilvános hálózatoktól, használd inkább a telefon hotspotját!

2. Biztonságos szállítás

Érdemes beruházni egy megbízható laptoptáskára, mellyel a munkaeszköz megvédhető az esetleges karcolódásoktól, ütődésektől, szennyeződésektől.

A cikk az ajánló után folytatódik

3. Irány a felhő!

A munka során a legtöbben érzékeny, bizalmas adatokat is tárolnak, így fokozottan óvni kell ezek biztonságát. Ajánlott minél kevesebb anyagot tárolni a laptopon, inkább felhő- vagy szerverszolgáltatást érdemes használni.

4. Ne legyen „jelszó” a jelszó!

Távoli munkavégzés esetén fontos külön figyelmet szentelni a jelszóvédelemnek és az adatok osztályozásának, illetve titkosításának. Emellett legyen alap a biztonságos VPN-elérés.

home-office-veszély3
Fotó: martin-dm / Getty Images Hungary

5. A kánikula a laptop ellensége

A káros napsugarak nemcsak a bőr, de a fontos munkaeszköz számára is ártalmasak - még úgy is, hogy már véget ért a nyár. Sosem szabad a laptopot a tűző napon hagyni, sem a kocsiban, mert a forróság károsíthatja az akkumulátort.

Ilyen valójában otthonról dolgozni: kendőzetlenül mutatja meg a művészpáros

Tényleg nagyon kényelmes otthonról dolgozni, ahogy ezt a képek is mutatják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük