Mi a legnehezebb a home office-ban? Itt a magyarok véleménye az otthoni munkáról

Elsősorban a társasági létet hiányolják a home office-ban dolgozók.

home-office
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közel 850-en válaszoltak a Huawei Technologies Hungary legfrissebb kérdőívére, amely a járványhelyzet kapcsán kényszerű otthoni munkavégzési szokásokat tárta fel. Az online felmérés többek között arra volt kíváncsi, mennyire tudnak hatékonyan dolgozni otthoni körülmények között a válaszadók, milyen alkalmazásokon és eszközökön tartják fenn munkahelyi kommunikációjukat, mit hiányolnak a munkahelyi környezetből, illetve mire jut több idejük home office alatt.

Az otthonról dolgozók 40%-a érzi kevésbé hatékonynak a munkavégzését, és legtöbben a kollégákkal való interakciót, a rendezett munkaidőt, valamint a normális öltözködést hiányolják a kényszerű home office-ból - derült ki a felméréséből. A mintegy 850 válaszadó fele örül annak, hogy a bejáráson megspórolt utazási idejét magára fordíthatja, és többet lehet a gyermekeivel vagy a házi kedvencével.

Szinte minden otthonról dolgozó vet be eddig jellemzően nem használt digitális eszközöket - notebook, headset, webkamera - a munkájához, a válaszadók 38%-át azonban a döcögő internetkapcsolat hátráltatja feladatai ellátásában.

70%-nak újdonság a home office

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók több mint 55%-a otthonról is teljes mértékben el tudja látni munkáját, 39%-uk nem, valamint számottevő, 6% azok aránya, akik a veszélyhelyzet kezdete óta már elvesztették az állásukat. Noha a többség boldogul, mégis nagy változásokat hozott a home office terén a veszélyhelyzet kihirdetése: a válaszadók közel 70%-a korábban egyáltalán nem élt, vagy nem élhetett az otthoni munkavégzés lehetőségével, míg további 17%-uk is csupán havi 1-3 napot volt otthon, míg dolgozott.

Az eszközhasználat is részben átalakult, a válaszadók közel harmada kezdett el mikrofont vagy headsetet használni, míg webkamerát negyedük alkalmaz az új időszaktól kezdve. Alkalmazásaik közül legtöbben - 36% - a Skype-ot, míg 26,3%-uk MS Teams-et használ online munkahelyi kommunikációjához, megbeszélésekhez, 26,2%-nak pedig egyáltalán nincs szüksége appra munkavégzéséhez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az emberek ötöde többet dolgozik, mint korábban

A válaszadók legnagyobb része - 34,9%-uk - pontosan annyi időt tölt munkavégzéssel otthonról, mint korábban munkahelyéről, míg 30,7%-uk lényegesen kevesebbet dolgozik otthonról, azonban közel 21%-uk még többet is dolgozik home office-ból, mint eddig tette irodájából. A résztvevők 13,7%-a nyilatkozta azt, hogy nincs milyen feladatot végeznie otthonról, felük ugyanakkor még nem vesztette el az állását.

Külön érdekesség, hogy a válaszadók legnagyobb aránya - 42,3% - kevésbé érzi magát hatékonynak otthoni munkavégzése során, mintha munkahelyéről tenné azt. Legtöbben problémaként azt emelték ki, hogy lassú az internetkapcsolatuk, ezt a válaszadók 38,3%-a nyilatkozta, míg 27,9%-uk a videochat-alkalmazás akadozására panaszkodott. A felmérésben részt vevők 34,3%-a azonban problémamentesen végzi otthonról munkáját.

Csúcs, hogy többet látjuk a blökit

A megkérdezettek válaszaiból arra lehet következtetni, hogy legjobban a társas interakciók hiányoznak nekik a munkahelyükről. A válaszadók több mint fele - 53,1% - azt nyilatkozta, hogy a kollégákkal való beszélgetés hiányzik nekik legjobban. Örömforrásként legtöbben - 51,3% - az utazási idő megspórolására tekintenek, 44,1%-uk azért, mert így több időt fordíthatnak önmagukra, többet láthatják gyermekeiket, kisállataikat - 31,8% -, míg hasonló arányban, 31,7% a házimunka napközbeni elvégzését is új lehetőségként éli meg jelen helyzetben.

- A kutatás azért jött létre, mert kíváncsiak voltunk rá, hogy hogyan boldogulnak a digitális térben zajló munkavégzéssel a felhasználóink - mondta el Trubek Zsuzsa, a Huawei Technologies Hungary PR-menedzsere. Hozzátette, úgy látják, hogy az emberek többsége számos új eszközt kezdett el használni a minél hatékonyabb munkavégzéshez, előtérbe került a multitasking és a készülékek közötti együttműködés is.

Fotók: Getty Images

A mi kis kedvenceink

Mi is azon szerencsések közé tartozunk, akiknek most nem kell bemenni az irodába, és home office-ban írhatjuk a cikkeinket. Úgy döntöttünk, megmutatjuk, hogyan segítenek cicáink, kutyáink és nyuszijaink a teendők elvégzésében: szerkesztőségünk tagjai lefotózták, milyen a home office a kedvencekkel.

Ezt is szeretjük