Így készülj fel az őszi időjárásra, ha autót vezetsz: a rendőrség tanácsai

Őszi közlekedési tanácsokat adott a rendőrség.

osszel-vezet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ősz beköszöntével a közlekedés résztvevői egyre sűrűbben számíthatnak a látási és útviszonyok romlására. A balesetek elkerülése érdekében a rendőrség idén is kiadta összefoglalóját, amelyben hasznos tanácsokat adnak a megváltozott időjárás kezeléséhez. Fogadd meg őket!

A rendőrség tanácsai őszre

A vezető látása és a vezetett gépjármű kifogástalan műszaki állapota, láthatósága, akárcsak a kerékpárosok és gyalogosok észlelhetősége, a közlekedésbiztonság elengedhetetlen feltételei.

Az őszi időjárás által megváltozott látási és útviszonyok a közlekedés valamennyi résztvevőjét fokozott óvatosságra és a szokásosnál is körültekintőbb közlekedésre intik. Az időjárás-változás hatására lassulhatnak a reflexek, csökkenhet a koncentrálóképesség, vagy akár fokozódó ingerlékenység is jelentkezhet. Talán az őszi időjárási körülmények közötti közlekedés során van leginkább szükség a másik közlekedési partnerrel szemben tanúsított előzékenységre, toleranciára.

Ebben az időszakban a sofőrök felelőssége, hogy megfelelőképpen felkészítsék járművüket a megváltozott út- és fényviszonyokra, melynek keretében fontos a futómű, az akkumulátor, a fékrendszer, a világítás, a gumiabroncsok állapotának szezonális ellenőrzése, szükség szerinti cseréje, továbbá az ablaktörlő, ablakmosó folyadék és a páramentesítő felülvizsgálata is.

Esőzések alkalmával vagy párás, ködös időben csökkenhet a látótávolság, ezért célszerű még nagyobb követési távolságot tartani az elöl haladó jármű mögött, és hosszabb menetidőt tervezni. A nedves, hideg aszfalton haladó gépjárművezetőknek számítaniuk kell csúszásveszélyre. Különösen nagy veszélyt jelentenek ilyenkor az úttestre lehullott falevelek is, amelyektől szintén síkossá válhat az útburkolat.

Elengedhetetlen a helyes sebesség megválasztása: gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet. Ködben különösen igaz ez, amikor is nehezebb megbecsülni a biztonságos követési távolságot és megítélni az előzés veszélytelenségét. Lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől!

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebben az időszakban a kerékpárosok és a gyalogosok kevésbé láthatók, akik gyakran figyelmetlenül közlekednek. Rosszabb látási viszonyok miatt nehezebb észrevenni őket, főleg, ha nem a zebrán kelnek át. Az egyre korábbi sötétedésre tekintettel a rendőrség kéri, hogy fordítsanak fokozott figyelmet láthatóságukra! Aki gyalogosan közlekedik, lakott területen kívüli útszakaszon mindig vegye fel a fényvisszaverő mellényt, mellyel növeli észlelhetőségünket, ezáltal biztonságát. 

A rendőrség továbbá arra kéri a közlekedőket, hogy legyenek figyelmesebbek, előzékenyebbek a megszokottnál, rossz látási viszonyok között, vagy idegen környezetben vezessenek megfontoltabban! Toleráns közlekedéssel minimálisra csökkenthető a baleseti kockázat - írták.

Fotók: Getty Images

8 kérdés a KRESZ-ből

A KRESZ-t ismernie kell a közlekedés minden résztvevőjének. Töltsd ki kvízünket, és teszteld magad!

Ezt is szeretjük