Kvíz: megfordulhatsz autóval a zebrán? 8 kérdés a KRESZ-ből

A KRESZ-t ismernie kell a közlekedés minden résztvevőjének.

KRESZ-teszt közlekedési szabályokról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár autóval, akár kerékpárral vagy gyalogosan vesz részt az ember a forgalomban, ismernie kell a közlekedés szabályait, ez a saját és a többi közlekedő biztonsága érdekében is fontos.

A KRESZ - vagy hivatalos megnevezésén a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet - ismerete és betartása a kulcs ahhoz, hogy az ember magabiztosan, akár súlyos bírsággal vagy még rosszabb esetben balesettel járó szabályszegés nélkül haladjon a közutakon.

KRESZ-teszt

A KRESZ-t jogosítvány birtokában elméletileg ismernie kell az embernek, a kevésbé gyakori szituációkban azonban még így sem biztos, hogy mindenki azonnal fel tudja idézni a szabályokat. 

Természetesen a tömegközlekedéssel, gyalog, illetve kerékpárral útnak indulók számára is kötelező a szabályok betartása - jóllehet a Magyar Kerékpárosklub által készített kutatás szerint a rendszeres kerékpározók 69%-a is rendelkezik jogosítvánnyal, így nem érdemes kerékpáros- és autóstársadalomra osztani az embereket. Érdekes mindenesetre, hogy egy teszt néha elgondolkodtatja még a régóta közlekedőket is.

Kvíz: megfordulhatsz autóval a zebrán? 8 kérdés a KRESZ-ből
Indulhat a kvíz 8 kérdéses játék

1. Szabad-e zebrán, azaz kijelölt gyalogosátkelőhelyen megfordulni a személygépjárművel?

2. Szabad-e hídon hátramenetet végezni a személygépjárművel?

3. Elsőbbsége van-e a gyalogosnak a villamossal szemben, ha a villamos útját keresztező kijelölt gyalogos-átkelőhelyen haladna át?

4. Szabad-e hátramenetet végeznie az autósnak az úttest széléhez történő beálláshoz, ha azzal a járműforgalmat akadályozza?

5. Kinek van elsőbbsége a kerékpárutat keresztező, jelzőlámpa nélküli kijelölt gyalogos-átkelőhelynél?

6. Hol mehet át a gyalogos a lakott területen kívüli főútvonal úttestjén, ha a közelben nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely?

7. Ráhajthat-e a személygépkocsi a vasúti átjáróra, ha a nagy forgalmi torlódás miatt azon előreláthatólag meg kell majd állnia?

8. Szabad-e távolsági fényszórót használni a (nem forgalmi okból) álló személygépjárművön?

/ találat Eredmény
/8 találat - összesen:

(Kép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük