Ilyen még nem volt! Összefog az MSZP, LMP és a Jobbik
Nem tetszik nekik az E.on-üzlet
Vizsgálóbizottságot állítottak fel az E.ON megvásárlása ügyében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MSZP, LMP és a Jobbik szeptember 23-án összefogtak a parlamentben az E.ON földgázkereskedő cég vásárlásának ügyében.

Vona Gábor, forrás: MTI, Kovács Tamás
Schiffer András, Forrás:MTI, Beliczay László
Mesterházy Attila, forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az ellenzék egy vizsgálóbizottságot állított fel annak érdekében, hogy feltárja az előzményeit és a körülményeit az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. és az E.ON Földgáz Storage Földgáztároló Zrt. MVM Magyar Villamos Művek Zrt. által történő megvásárlásának.

Vizsgálóbizottság jött létre

Az erről szóló javaslathoz 78 képviselő aláírására volt szükség, amit sikerült is megszerezni, így felállhat a bizottság.

Ezt alapvetően azért kezdeményezték az ellenzéki pártok, mert ez a vásárlás az elmúlt 20 év egyik legnagyobb jelentőségű állami vásárlása. Emiatt az országgyűlés úgy döntött, hogy a közpénzek felhasználásának átláthatósága érdekében elengedhetetlen, hogy a felvásárlás előzményeit és körülményeit, valamint társadalmi és gazdasági hatásait maradéktalanul feltárja.

A vizsgálóbizottság felállításának indoklásában az áll, hogy a szerződés aláírása óta eltelt háromnegyed év alatt semmit nem lehetett megtudni a részletekről.

Emiatt kivizsgálnák, hogy szükséges volt-e megvásárolni a két társaságot, és Magyarországnak származik-e előnye ebből?

Több aggályos pont

Alapvetően ezzel a vásárlással közel 350 milliárd forintról van szó. Különös, hogy egy akkora cég, mint ez E.ON, ilyen készségesen eladja egyes vagyonelemeit, így felmerül, hogy talán túlértékelt vásárlásról van szó.

A bizottság több kérdést fog vizsgálni az üggyel kapcsolatban. Nevezetesen, hogy az E.ON mekkora piaci erővel és milyen eszközökkel rendelkezik a földgázpiacon, mennyire volt eredményes, valamint készült-e hatásvizsgálat különböző tételekről. 

Olyan kérdésekre is keresi a választ, hogy például ki végezte a cégek értékbecslését, hitelesek-e 40 millió euró és a 300 millió euró értékről szóló vagyonértékelések. A vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló javaslatot 47 MSZP-s, hét LMP-s és 24 Jobbikos képviselő írta alá, amivel létrejött az összefogás.

Ezt is szeretjük