Milyen hatással van az orosz-ukrán helyzet Magyarországra? Orbán Viktor is elmondta az álláspontját

Oroszország a csütörtök reggeli órákban megtámadta Ukrajnát. Orbán Viktor szerint Magyarország igyekszik kimaradni a konfliktusból.

K  AP20220224007

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már egy ideje arról szólnak a hírek, hogy egyre feszültebb a helyzet Ukrajna keleti részén, mivel Putyin két orosz ellenőrzésű kelet-ukrajnai régió, a donyecki és a luhanszki terület függetlenségét kiáltotta ki. Ezeket már 2014 óta Oroszország fegyverezi, finanszírozza és ellenőrzi annak ellenére, hogy Ukrajna részei.

Januárban nemcsak az orosz hadsereg, hanem a NATO és az Amerikai Egyesült Államok is készültségbe helyezte a katonáit. Bár sokáig élt a remény, hogy az országok csendesebb, békés úton le tudják rendezni a konfliktust, csütörtök hajnalban Putyin kiadta a parancsot Ukrajna inváziójára. Szerinte a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely - mint fogalmazott - az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”.

Hogy érinti ez a magyarokat?

Az invázió megkezdése után Kijevben és több ukrán nagyvárosban is robbanások voltak, az emberek pedig menekülnek a fővárosból, számos kép jelent meg a közösségi oldalakon a hatalmas dugókról és nagy holmikat cipelő emberekről. A magyar határnál, Kárpátalján is egyre feszültebb a helyzet, a lakosság pánikszerű vásárlásba kezdett, sokan pedig Szlovákia, Lengyelország és Magyarország felé veszik az irányt. A szakértők szerint akár több százezer menekült is érkezhet Magyarországra Ukrajnából.

Orbán Viktor még a fegyveres támadás kitörése előtt, szerda délután tett közzé egy videót Facebook-oldalán, amiben bejelentette, hogy Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia. A WizzAir leállított minden járatot Ukrajna felé, és a forint is jelentős gyengülésbe kezdett a háborús hírek hallatán, ahogy a tőzsdén is hatalmas zuhanások tapasztalhatók. A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna mellett.

Hatalmas a dugó a Kijevből kifelé vezető úton - mindenki próbál menekülni.
Hatalmas a dugó a Kijevből kifelé vezető úton - mindenki próbál menekülni.
Fotó: Pierre Crom / Getty Images Hungary

Eközben Kijevben és sok ukrán városban folyamatosan szólnak a szirénák, az embereket pedig arra kérik, hogy feltétlenül maradjanak otthon, vagy menjenek az óvóhelyekre. Ukrajna külügyminisztere arról tájékoztatott, hogy nem adják fel a harcot. Mint írta: „Putyin támadott, de senki nem futott el. A hadsereg, a diplomácia, mindenki dolgozik. Ukrajna harcol, meg fogja magát védeni, és győzni fog.” Az Európai Unió és a világ több nagyhatalma is kijelentette, hogy komoly szankciókat vezetnek be Oroszország ellen, nem hagyják büntetlenül a támadásokat.

Kiemelt kép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ilyen Oroszország valójában - egy ott élő férfi szemszögéből

Aleksandr Petrosyan az orosz emberek mindennapjait örökíti meg képein.

(Borítókép forrása: Profimedia)

Ezt is szeretjük