Sosem volt még ilyen meleg Oroszországban télen: szélsőséges értékeket mértek
Sosem mértek még enyhébb telet Oroszországban.

oroszorszag
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem volt még ilyen enyhe orosz tél azóta, hogy az országban 140 éve megkezdték a műszeres megfigyeléseket - jelentette ki Roman Vilfand, az orosz hidrometeorológiai központ tudományos igazgatója csütörtökön Moszkvában.

Vilfand újságíróknak elmondta, hogy 2019-2020 tele nyolc fokkal volt melegebb a normális középértéktől, ami Oroszország szempontjából szélsőséges felmelegedést jelent, és 1,3 fokkal haladta meg a 2015-2016 telén felállított előző rekordot.

Változóban az orosz tél?

A szakember úgy vélekedett, nem kizárt, hogy a mostani tél a Föld egész északi féltekéjén a legmelegebb volt. A meteorológusok az erre vonatkozó adatokat várhatóan március folyamán fogják összegezni. Vilfand szerint ugyanakkor az országos rekord felállítása és a meleg telek gyakoribbá válása nem jelenti azt, hogy a zord, havas orosz tél már a múlté.

- Ez a tél, úgy gondolom, hogy statisztikailag kiugró értéket jelentett. Nem számíthatunk arra, hogy az ilyen telek gyakoriak lesznek. A meleg telek gyakoriak lesznek, de az ilyen őrültek nem - mondta.

A meteorológus rámutatott, hogy a globális klímaváltozás miatt gyakoriakká váltak a szélsőséges és abnormális időjárási értékek, ezért nem kizárt, hogy az eljövendő telek valamelyike éppen hogy jelentősen hidegebb lesz a megszokottnál. Megítélése szerint abból, hogy milyen volt a tél, nem lehet megjósolni, hogy milyen nyár várható.

Fotók: Getty Images

Képeken egy igazi, havas orosz tél

Moszkvában a tél általános esetben hideg és hosszú, így a hóesés arrafelé nem számít kuriózumnak. Ilyenkor a sűrű havazás és a kivilágított Moszkva összképe olyan, mint egy cukormázas téli képeslap: egy fotós megörökítette egy különösen havas tél legszebb pillanatait a városban. 

Ezt is szeretjük