Ezen a weboldalon ellenőrizheted, milyen státuszban van az oltási regisztrációd

A Neak internetes felületén ellenőrizhető az oltási regisztráció.

oltas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, röviden Neak internetes felületet nyitott, ahol bárki ellenőrizheti, milyen státuszban van regisztrációja a koronavírus elleni védőoltásra - közölték a koronavirus.gov.hu-n. A regisztráció lekérdezése a https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon érhető el.

A kormányzati oldalon azt írták: ezen az oldalon azok, akik már regisztráltak, de még nem kapták meg az oltást, lekérdezhetik a vakcinainfo.gov.hu oldalon történt online regisztrációjuk vagy a Magyar Államkincstárhoz visszaküldött papíralapú jelentkezésük feldolgozásának státuszát. A regisztráltnak ehhez elég megadnia a taj-számát és a születési dátumát, amelynek elküldése után a képernyőn "igen" vagy "nem" üzenetet fog látni.

Mi a teendő, ha "nem" választ kapsz?

Ha valaki "igen" választ kap, az azt jelenti, hogy regisztrációja az oltásra érvényes, és szerepel a Neak nyilvántartásában, tehát nyilvántartják oltandóként. Aki "nem" választ kap, annak regisztrációja még nem érkezett meg a Neakhoz. Ennek oka lehet hibásan vagy hiányosan elküldött regisztráció is, amely nem tette lehetővé az azonosítást - írták, kiemelve: az érintett ez esetben sem késett le a regisztrációról, megismételheti a pontos adatok megadásával.

Felhívták a figyelmet: akár interneten, akár postai úton regisztrált valaki, a jelentkezése elküldésétől számítva több nap szükséges ahhoz, hogy az adatait feldolgozzák, és bekerüljön az oltandók rendszerébe. A regisztrációkor megadott adatok hitelességét és pontosságát ugyanis ellenőrzik.

Azt írták: az adatok beérkezése és feldolgozása online jelentkezés esetén néhány napot, postai úton küldött jelentkezésnél nagyjából egy hetet vesz igénybe. Ezért a lekérdezést az online regisztrációtól, illetve a postai levél visszaküldésétől számítva  mindenképpen több nap elteltével érdemes elvégezni, és azt akár pár nap különbséggel megismételni.

Folyamatosan oltanak

Ha valaki a regisztrációnál pontatlanul adta meg adatát, és emiatt a neki küldött értesítőben téves adatot tapasztal, az adatvedelem@neak.gov.hu email-címen kérheti a regisztrációkor megadott adatai pontosítását, javítását. Azok a regisztráltak, akik még nem kaptak oltást, és a lekérdezésnél meggyőződtek arról, hogy már nyilvántartják őket beoltandóként - az eddig már beoltottakhoz hasonlóan - értesítést kapnak majd, hogy mely oltóponton és mikor várják őket oltásra - közölték.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyomatékosították, hogy az oltás folyamatos, jelenleg a regisztrált idősek oltása élvez elsőbbséget. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 69 százaléka van jelenleg beoltva. - Minden regisztrált sorra fog kerülni - hangsúlyozták a kormányzati oldalon, hozzátéve, az oltás gyorsaságát egyedül a rendelkezésre álló vakcina mennyisége korlátozza.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint a világon 125 491 735 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 754 935, a gyógyultaké 71 065 255.

Fotók: Getty Images

Hónapokig észrevétlenül terjedhetett a vírus

Egy új tanulmányban úgy becsülik, hogy legkorábban 2019 októberében jelenhetett meg a vírus Kínában.

Ezt is szeretjük