Távozóban van a vírus olasz járványszakértők szerint: van ok az optimizmusra?
A szakértők biztatónak látják a koronavírus-helyzet alakulását Olaszországban.

milano
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Olaszországban negyedére esett vissza a Covid-19 fertőzés miatt intenzív osztályon kezeltek száma a tetőzés időszakához képest, valamint folyamatosan csökken a halottak napi száma a polgári védelmi hatóság vasárnap esti adatai szerint. Giuseppe Conte kormányfő kijelentette, az olaszok készülhetnek a nyaralásra.

A halottak száma a hétvégén 200 alatt maradt, és csökkenő tendenciát mutat: vasárnap 165 volt a szombati 194-hez képest. Ezzel a járvány halálos áldozatainak száma elérte a 30 560-at. Az egészségügyi szakértők úgy látják, végre elkezdett apadni az adat, ami a leglassabban csökkent a járványgörbe lefelé ívelésének időszakában.

Így alakultak a számok Olaszországban

Az aktív fertőzöttek száma több mint 1500-zal csökkent a korábbi több mint 3000-hez képest. A jelenleg aktív betegek száma 83 324-nek felel meg, május elsején ez még százezer fölött volt. A kórházban kezeltek száma meghaladja a 13 ezret. Intenzív osztályon már csak 1027 beteg van, egy hónapja napról napra csökken a számuk, és a mostani adat a tetőzés idején intenzíven kezeltek egynegyedének felel meg. A gyógyultak száma elérte a 105 186-ot.

A diagnosztizált fertőzöttek száma vasárnap 219 070 volt, a gyógyultakat és az elhunytakat is számolva. A gócpont Lombardiában az áldozatok száma egy nap alatt 62-re csökkent a korábbi 85-ről. A vasárnap szűrt fertőzöttek száma 282 volt, a szombati több mint ötszáz után. A tartományban 81 ezer a diagnosztizált fertőzöttek száma, az elhunytaké több mint 14 ezer.

- A számok rohamosan csökkennek, az intenzív osztályok kiürülnek, a vírus távozóban van, gyors tempóban, mi pedig szívesen tessékeljük az ajtóhoz - nyilatkozott Guido Silvestri olasz virológus. Más olasz szakértők szerint nem a vírus távozik, hanem az adatok az óvintézkedések eredményességét bizonyítják. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Megjegyezték, hogy az első hetekhez képest az olasz egészségügy is gyorsabban reagál, vagyis a betegek már nem érik el a súlyos, intenzív kezelést igénylő állapotot, helyette otthoni karanténban képesek őket ellátni.

A járványban elhunyt olasz orvosok száma 156-ra emelkedett. A fertőzésterjedés olaszországi kiindulópontjaként ismert Lodi kórházában végzett szerológiai vizsgálatokból kiderült, hogy az egészségügyi személyzet 20%-a, majdnem 400 ember tünetmentesen fertőződött meg.

Mehetnek nyaralni az olaszok

Giuseppe Conte római kormányfő a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban arról biztosította az olaszokat, hogy a nyári forróságban nem kell majd szabadságukat a balkonokon tölteni.

- Olaszország elmehet nyaralni a tengerre, a hegyekbe vagy a művészeti városokba - mondta. Megjegyezte azonban, hogy nyaralás közben új szabályokat kell követni az óvatosság jegyében. Az idegenforgalmi ágazat adatai szerint márciusban 81 millió turistát veszítettek el. Liguria tartomány bejelentette, hogy május 18-tól megnyitja a strandokat. A kormány hétfőn egyeztet a tartományokkal a kereskedelem, a vendéglátás, a strandok országos szintű beindításáról. Tervben szerepel a július 31-ig érvényes veszélyhelyzet további hat hónappal való meghosszabbítása is.

Fotók: Getty Images

Különös szituációkat fotóztak a járványhelyzetben

A Europe at Home programban részt vevő városok fotóművészeket és írókat kértek fel, hogy képeiken és gondolataikon keresztül láthassuk ezeket a - reméljük, soha vissza nem térő - pillanatokat, amikor egymástól elzárva élünk. 

Ezt is szeretjük