Jó hírt közöltek az operatív törzs mai tájékoztatóján: egyre több gyógyultat engednek ki a kórházakból
Szálvik János, infektológus főorvos a mai operatív törzs sajtótájékoztatóján a koronavírus járvány magyarországi helyzetéről beszélt.

koronavírus nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az operatív törzs mai tájékoztatóján elhangzott, hogy az eddig érvényben lévő korlátozások változatlanok maradnak. Szlávik János, infektológus főorvos elmondta, a fertőzötteknél már a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal fertőzőképes a vírus, ami a betegség ötödik-hatodik napjában tetőzik.

A gyógyulás után még hosszú napokig kimutatható a vírus, amely még napok vagy hetek múlva is fertőzőképes lehet. Szlávik hozzátette, hogy a vírus nagy valószínűség szerint a denevérektől származik.

Növekszik a vírusból gyógyultak száma

Nem lehet tudni, ki lesz súlyos, életveszélyben lévő beteg, ahogy azt sem, hogy kinél és miért jelentkezik enyhe tünetekkel a betegség. Nagyon ritkán fiatal egészséges embernél is előfordulhat a fertőzés súlyos kimenetele.

koronavírus kép
Fotó: Grafissimo / Getty Images Hungary

Arról sincsen még konkrét előrejelzés, pontosan mikor lesz védőoltás, azonban elképzelhető, hogy már kifejlesztették: egy biztos, még hosszú időnek kell eltelnie a tömeges használatig. Elengedhetetlen ugyanis a klinikai tesztek elvégzése a hatékony, biztonságos és mellékhatásmentes védőoltás érdekében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy folyamatosan nő a gyógyultak száma, enyhe tünetekkel a betegek 1-2 héten belül meggyógyulhatnak, azonban súlyosabb esetben 3-4 hétig is eltarthat a felépülés. 

Müller Cecília elmondta, hogy jelenleg 3213 fő a beazonosított fertőzöttek száma, újabb 13 idős vagy krónikus beteg halt meg. Ezzel együtt 405 főre emelkedett az elhunytak száma, míg a kórházakból jelenleg 904 ember gyógyultan távozott.

Az érvényben lévő korlátozások nem változnak a mai nappal, Pest megyében és Budapesten továbbra is maradnak a korlátozási szabályok.

Új kutatás készült a koronavírus eredetéről: meglepő dolgok derültek ki

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy az új koronavírus már a tavalyi évben rohamosan elterjedt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük