Kihallgatnak és megfigyelnek az okoseszközök? Ezt mondják a szakértők

Sok pletyka kering róla, hogy az okoseszközök megfigyelik a felhasználóikat. A szakértők elmondták, hogy mekkora alapja van ezeknek a félelmeknek.

Kihallgatnak az okoseszközök?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos pletyka kering arról, hogy az okosfunkciókkal ellátott eszközeinken keresztül kifigyelhetik a szokásainkat, vagy ellophatják a jelszavainkat, képeinket, videóinkat. Sokan azért nem vásárolnak például okosotthoneszközöket, mert féltik az adataikat, és nem bíznak a technológiában. Az Euronics szakértői most elárulják, mennyire reálisak a félelmeink, és mire érdemes odafigyelnünk, ha mégis szeretnénk élni az okoseszközök nyújtotta lehetőségekkel.

Ha otthonunkban többféle okoseszközt használunk, érdemes tudnunk, hogy azok nagy része - tegyük fel, egy okosizzó - egyáltalán nem tárol személyes adatokat. Kockázatot leginkább azok a termékek jelenthetnek, amelyek adatokat kezelnek - ilyenek a digitális asszisztensek, az okostévék, a laptopok vagy az okostelefonok. Az Euronics szakértői szerint a kockázat ugyan valós, de néhány előzetes biztonsági intézkedéssel nyugodt szívvel használhatjuk intelligens kütyüinket, és rizikó nélkül alakíthatunk ki akár komolyabb okosotthonrendszereket is.

Ezt tudják rólunk az eszközeink

Általánosságban elmondható, hogy eszközönként eltér a működéshez szükséges adatok köre és azok tárolási módja. Teljesen más adatokra van szüksége például egy okoshűtőnek, mint egy okostévének, de más adatokkal dolgozik egy okosmosógép is, mint egy klíma. Az is előfordulhat, hogy az adatok egy része az adott gépben tárolódik (például mosóprogram), másik része pedig egy felhőalapú tárhelyen, amit jellemzően a fejlesztő vagy a gyártó biztosít.

GettyImages-1361939984
Fotó: Capuski / Getty Images Hungary

Azt, hogy az eszközeink - vagy az azokon használt programok - pontosan milyen adatokat tárolnak, az adott eszköz vagy szolgáltatás kézikönyvében, weboldalán ellenőrizhetjük. Sok esetben letilthatjuk a kötelező információkon felüli adatok tárolását, azonban ez azzal járhat, hogy egyes funkciókat nem fogunk tudni használni.

Kihallgatnak és megfigyelnek?

Vannak, akik nem is az okosfunkcióktól, hanem inkább a kamerával felszerelt vagy hangvezérléssel irányítható eszközöktől tartanak. Az Euronics szakértői szerint azonban a hangvezérléses és képi adatok használatát és védelmét a gyártók általában igen komolyan veszik. Ettől függetlenül fontos, hogy mindig az adott termékkategóriában jól ismert, ellenőrzött márkájú eszközt válasszunk, hiszen - bár minden márka törekszik a biztonságra - a kisebb márkáknak kevesebb lehetőségük van mind szoftveres, mind hardveres fronton a fejlesztésre.

A készülékkel kapcsolatos kérdés, probléma esetén ráadásul nehézséget okozhat, ha a márkának nincsen hazai képviselete, hiszen így nincs lehetőségünk egy azonnali segítséget nyújtó ügyfélszolgálathoz fordulni. Általánosságban elmondható tehát, hogy minél nagyobb és minél elérhetőbb Magyarországon egy márka, annál megbízhatóbbak az általa kínált okoseszközök, illetve az alkalmazás, amivel ezeket vezérelni tudjuk. 

Adatok az éterben

Hasonló félelmek övezik a felhőben történő adattárolást is. Azonban a felhőtárhelyeket is szigorú adatvédelmi szabályok kötik, és mivel egyre többen használják ezeket, a mögöttük dolgozó biztonsági protokollok is egyre szigorúbbak, megbízhatóbbak.

Az ilyen tárhely óriási előnye, hogy nem kell fizikai adathordozót beiktatni a rendszerbe, illetve a felhőben tárolt adatok a világ bármely részéről hozzáférhetők - természetesen a szükséges jelszó beírása vagy akár biometrikus azonosítás után. A felhő használata megvédhet az esetleges adatvesztéstől is, hiszen a memóriakártya, merevlemez vagy maga a számítógép meghibásodása, elvesztése esetén sem kell búcsút intenünk adatainknak.

Így védhetjük ki a támadásokat

Ha szeretnénk biztonságban tudni okoseszközeinket, az első lépés, hogy biztonságossá tegyük a hálózatot, amit használunk: válasszunk erős wifi-titkosítást és megfelelő hosszúságú és bonyolultságú wifi-jelszót.

GettyImages-1329209710
Fotó: d3sign / Getty Images Hungary

A különféle eszközökön és alkalmazásokban sem mindegy, milyen jelszót választunk: belépési kódjaink minden felületen legyenek nehezen kitalálhatóak, ne kötődjenek a személyes adatainkhoz (születési dátum, háziállatunk neve stb.), illetve bátran használjunk kis- és nagybetűket, számokat és írásjeleket. Figyeljünk arra is, hogy a jelszó megfelelő hosszúságú, minimum 8-12 karakter legyen, illetve ne minden eszköznél ugyanazt az egy jelszót használjuk.

Adatbiztonsági szempontból fontos, hogy az okosfunkciókkal ellátott eszközök mindegyike rendelkezzen bekapcsolt, frissített vírusvédelemmel és tűzfallal. Ha vannak félelmeink az adataink biztonságát illetően, akár előfizethetünk egy külön adatvédelmi szolgáltatásra is - például a Norton360-ra -, amely visszaveri a kéretlen támadásokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Ha az otthonunkban okoseszközeinket mobiltelefonról irányítjuk, kiemelten figyeljünk annak biztonságára: ne telepítsünk ismeretlen helyről alkalmazásokat rá, és használjunk kéretlen programok ellen védő alkalmazásokat.

A mobiltelefonunkat biztonságosabbá tehetjük azzal, ha PIN-kódot vagy biometrikus azonosítást használunk, valamint iPhone és Android telefonok esetében bekapcsoljuk a kétfaktoros hitelesítést, amely a gyanús bejelentkezéseket extra jóváhagyáshoz köti.

Ha már megtörtént a baj

Adatlopási gyanú esetén fontos, hogy azonnal változtassunk jelszót, és ellenőrizzük az összes eszközünket, nem található-e rajta bármilyen kémprogram, amivel ezek az adatok kiszivároghattak. Lépjünk kapcsolatba pénzintézetünkkel, munkáltatónkkal, valamint minden olyan szolgáltatóval, akik adatot kezelnek rólunk.

Így készíts olyan képeket a telefonoddal, mintha profi lőtte volna őket: 5 tipp a fotóstól

Tudtad, hogy a bal profilunk állítólag több érzelmet mutat, ezért választjuk gyakran azt, ha az arcunkat fotózza valaki? A megfelelő arcprofilválasztás, a háttérből való kiemelés, a jó fókusz, a világosítás csak néhány a profi fotós tippjei közül a mindennapi mobilos fotózáshoz.

Így készíts olyan képeket a telefonoddal, mintha profi lőtte volna őket: 5 tipp a fotóstól

Hogyan fotózz telefonnal? Profi segítségével válaszolunk a kérdésre.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük