Így készíts olyan képeket a telefonoddal, mintha profi lőtte volna őket: 5 tipp a fotóstól

Hogyan fotózz telefonnal? Profi segítségével válaszolunk a kérdésre.

GettyImages-1363345129

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tudtad, hogy a bal profilunk állítólag több érzelmet mutat, ezért választjuk gyakran azt, ha az arcunkat fotózza valaki? A megfelelő arcprofilválasztás, a háttérből való kiemelés, a jó fókusz, a világosítás csak néhány a profi fotós tippjei közül a mindennapi mobilos fotózáshoz.

A Nokia Mobile felkérésére Rizmajer Antal fotós megosztotta velünk pár praktikáját, melyek közül többet meg is mutatott nekünk egy Nokia X20-on. Kísérletezz bátran te is, keress izgalmas helyszíneket, és hozd ki a legtöbbet az okostelefonodból! Mutatjuk, hogyan.

Neked melyik az előnyösebb profilod?

Az arc sosem tökéletesen szimmetrikus: a bal és jobb oldal mindenkinél eltér egymástól. Tehát mindenkinek van egy előnyösebb arcéle, ami jobban mutat a fotókon. - Ha valaki mást fotózok, fontos, hogy ismerjem az adottságait. Ilyekor meg szoktam kérdezni, hogy melyik az előnyösebb profilja, amelyiket jobban szereti, vagy ami szerinte jobban mutat fotókon - meséli Rizmajer Antal, miközben aktuális modelljéről készít próbafotókat.

- Érdemes mindkét oldalról fotókat készíteni, és megnézni, hogy melyik arcél a karakteresebb, melyik a határozottabb, hogy következő alkalommal ez már ne is legyen kérdés. Nem meglepő talán, hogy az orr az, ami sokszor döntő szerepet játszik ilyenkor, ugyanis általában azt a profilunkat szeretjük jobban, ahol szabályosabbnak gondoljuk az orrunkat.

Tehát fontos, hogy kísérletezz. Készíts képet mindkét oldalról, majd nézd át őket, és válaszd ki, hogy melyik lett a legjobb. Rendszerint mindenki számára előnyösebb, ha kicsit fentebbről fotózzák az arcát - erre is figyelj a próbálgatás közben. Vannak olyan tanulmányok, melyek szerint általánosságban elmondható, hogy az emberek bal arcfele az előnyösebb. Miért?

Annukka Lindell, a melbourne-i La Trobe Egyetem adjunktusának kísérlete azzal magyarázza, hogy mivel azt a jobb agyfélteke irányítja, a bal profilunkról több érzelem olvasható le, pont ezért pedig szimpatikusabb és vonzóbb mások számára. Most már csak helyezd a testsúlyod valamelyik lábadra, figyelj, hogy ne szorítsd a könyököd a testednek, fordulj el egy kicsit a kamerától, billentsd enyhén lefelé az állad, húzd ki magad, és kattanhat is a fotó!

Legyen előtere a képednek!

Mindig érdemes átgondolni, hogy hogyan tudod az előnyödre fordítani a környezetet. Ha ügyesen csinálod, az előtér és a háttér segít kiemelni a lényeget. Azaz, ha portré módban fotózol, sokkal érdekesebbé és izgalmasabbá teszi a képet, ha valamilyen előteret is improvizálsz hozzá, például, ha levelek ölelik körül a modellt, vagy ha egy benyúló ág nyit egy újabb dimenziót, és ad keretet a képnek. Érdemes ezzel kísérletezni, átnézni valamin a téma irányába - csak figyelni kell a mértékletességre.

A mobilos fotózás egyik nagy előnye, hogy a telefonod sokkal kompaktabb, mint egy profi kamera. Használd ki a mobilitást, és találj új nézőpontokat! Mivel a kamerák szinte mindig a telefonok felső részén helyezkednek el, ha közvetlenül a földről akarsz fotózni valamit, fordítsd fejjel lefelé a telefont, mert ilyenkor a nézőszög is közelebb kerül a földhöz.

Ez kifejezetten hasznos lehet akkor is, amikor egy tükröződő felületet akarsz a képbe komponálni. Vízálló készülékekkel pedig tényleg a végtelenségig lehet kísérletezni. Egy izgalmas alapötlet, ha a víz kettévágja a fotót, tehát a kamera egyik fele a víz alatt, a másik fele pedig a felszínen van a fotózás pillanatában.

Légy kreatív - mutasd meg a háttérben történő mozgást!

Őszintén, te hányszor használod a Pro módot, mikor a telefonoddal fényképezel? ISO, zársebesség, fehéregyensúly, kompozíció - elsőre talán elriasztanak ezek a szakszavak, de mutatunk egy egyszerű trükköt, amit muszáj kipróbálnod. Ha valami igazán különlegesre vágysz, mutasd meg a háttérben történő mozgást: próbáld ki a kamera Pro eszközei között található csúszkát, amivel az expozíciós időt állíthatod.

Ilyenkor fontos, hogy a telefonod és a fotóalany is végig mozdulatlan legyen, tehát csak a háttér mozogjon (például egy elsuhanó villamos). A legjobb, ha a kamerát rögzíted valahogy, akár állványra rakod. Mozgó témánál a haladás irányába hagyj nagyobb teret.

Persze vannak olyanok is, akikből nem elég egy példány: ha a panoráma módot használod, klónozhatod fotóalanyodat, aki téged megkerülve újra és újra besétál a képbe, többször is felbukkanva ezzel a végeredményen.

Világosíts, fényesíts, és játssz a színtelítettséggel!

Ne feledd, hogy a fény vezeti a szemet a képeken: próbálj meg világosítással állítgatni a hangsúlyokon. - A modell jobban kiemelkedik, ha leemeljük a háttérről, tehát attól függően, hogy portréról vagy egészalakos képről van szó, érdemes kicsit világosítani a modellen, a háttéren pedig sötétíteni - tanácsolja a fotós. Általában még több élettel tölti meg a képet, ha fényesítünk egy keveset a modell szemén. Persze rengeteget számítanak a színek is. Játssz egy keveset a színtelítettséggel, állítsd be, hogy milyen erősséggel jelenjenek meg a színek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha pont az utómunka során derül ki, hogy nem úgy sikerültek a képek, ahogy elképzelted, még a komponálásba is belenyúlhatsz utólag. A legalapvetőbb szerkesztőalkalmazások is tartalmaznak vágó- és forgatófunkciót, amivel levághatod a felesleges részeket, vagy forgathatsz is a fotókon. Bár nyilván ilyenkor is szabadjára engedheted a fantáziádat, célszerű az eredeti elképzelést követni, és ugyanazokat az elveket alkalmazni, amikre már fotózás közben is figyeltél. Az alkalmazásboltokban rengeteg fejlett szerkesztést lehetővé tevő alkalmazás közül választhatsz, érdemes körbenézni.

A jó helyszín már fél siker

- Nagyon szeretem tavasszal a főváros színeit, így nagy kedvenceim azok a helyszínek, ahol a városképet látjuk a háttérben. A Halászbástyából vagy akár a Gellért-hegyről például elég jó kilátás tárul elénk - osztotta meg a fotózáson Rizmajer Antal. És ha már itt a jó idő, akkor itt az ideje, hogy kimozdulj: kösd össze a fotózást egy túrával a Bokodi-hűtőtóhoz, a gánti bauxitbányához vagy akár az Alcsútdoboz környékén lévő, fákkal bőven körbevett utakhoz - mindegyik helyszín pont annyira izgalmas, mint amennyire a fotókat is feldobják majd.

Az igazán emlékezetes, élettel teli fotók elkészítése tehát a téma kiválasztásával kezdődik. Ha modell is szerepel a képen, akkor figyelj oda az előnyös profiljára, a megfelelő szögre és a helyszínválasztásra, ha pedig mozgalmasabb eredményre vágysz, használj előteret, játssz a mozgással, és mindig ügyelj arra, hogy ne legyenek zavaró körülmények a fotón. Az utómunkával sokat lehet javítani az elkészült képeken, akár szűkebbre vágod, akár a fényeket vagy színeket finomhangolod. Fotózásra fel!

Így készülnek a leglátványosabb fotók

A kreativitás és a Photoshop találkozásából lenyűgöző fotók születtek.

Ezt is szeretjük