Ezt a 4 dolgot állítsd be a mobilodon az egészséged érdekében: a hosszú élet titka a belső egyensúly

A felgyorsult mindennapok szerves részét képezik a digitális eszközök, amelyek, ha okosan használják őket, az egyensúly megtalálásában is segíthetnek.

Digitális egyensúly
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a Yettel támogatta. 

Az élet minden területén egyre nagyobb szerephez jutnak a digitális eszközök, és ezt a tendenciát a pandémia kirobbanása, illetve az azzal együtt járó bezárkózás tovább fokozta. Sokan érezhetik úgy, hogy az online jelenlét és az azon kívüli élet közötti egyensúly megtalálása is nehéz, jókora önuralmat igénylő kihívás elé állítja őket. 

Az egészségmegőrzés szempontjából is elengedhetetlen egy hosszú távon tartható, balanszra törekvő rendszer kialakítása és fenntartása. Meglepőnek tűnhet, de a készülékek ebben is a segítségünkre lehetnek, feltéve persze, ha jól használjuk őket. A Yettel célja, hogy segítsen az embereknek megtalálni az egyensúlyt az életükben. Többek között ennek lehetőségeiről kérdeztük Koren Balázst, aki a Yettel oktatási programja, a tudatos internetfelhasználást, digitális oktatást támogató HiperSuli szakmai vezetője, egyetemi tanár és négy gyermek édesapja, így tisztában van az időmenedzsment fontosságával, és tippeket is tud adni, hogy tudatosabb felhasználókká váljunk. 

Egyensúly digitális segítséggel

A digitális technológiák a mindennapjaink szerves részévé váltak, számos dologban vannak a segítségünkre, elválaszthatatlanok a munkavégzéstől, a kapcsolattartástól és a szórakozástól is. Az utóbbi években ez a jelenség még nagyobb méreteket öltött, egyebek mellett a járványhelyzet szülte kényszerhelyzet következtében. A karantén ideje alatt a legtöbben megtapasztalhatták, hogy mekkora könnyebbséget jelent a digitalizáció.

Korábban, főleg az idősebb generációk, az úgynevezett digitális bevándorlók számára az online világ és az élet más területei határozottan elkülönültek, ám ez ma már koránt sincs így. 

- A hivatalos levelek a postával jöttek, e-mailben meg mindenféle egyéb üzenet érkezett. Mostanra eljutottunk oda, hogy ahogyan a digitalizáció belépett a mindennapjainkba, ez már nem egy párhuzamos világ, már nem egy játéktér, hanem tulajdonképpen a valóságunk kiterjesztése. Mindennek, ami a digitális térben történik, közvetlen kihatása van arra, hogy mi történik a mindennapjainkban - jellemzi a folyamatot Koren Balázs tudatos internethasználat- és oktatástechnológiai szakember. 

A HiperSuli szakmai vezetője szerint az egyik legfontosabb feladat annak a tudatosítása, hogy 

Amit megtehetnél vagy megtennél a valóságban, csak azt tedd meg digitálisan - és fordítva.

Az online térben rengeteg impulzus és információ éri az embert, ami egyfelől jó és hasznos, másfelől viszont könnyen fókusz- és kontrollvesztéssel járhat. Bizonyára mindenki tapasztalta már, milyen az, amikor csak gyorsan megnézett volna valamit a számítógépén vagy a mobiltelefonján, majd egy idő múlva arra eszmélt, hogy órák röppentek el.

Koren Balázs hangsúlyozza, megdöbbentő adat, hogy egy átlagember napi képernyőfeloldásainak száma, tehát az, hogy mennyiszer pillanat rá a mobiltelefonjára egy napon, jóval 100 fölött is lehet, annak ellenére, hogy ezt kevés felhasználó érzékeli, ha tippelniük kell, 20-30 körülire teszik a számot. A képernyő előtt töltött időbe pedig nemcsak az okostelefon és a számítógép, laptop számít, hanem a háztartásokban megtalálható televíziók is. 

Számítógépes munkavégzés

Amennyiben valakinek a munkája számítógéphez kötött, kevéssé tudja befolyásolni a képernyő előtt eltöltött ideje mennyiségét, ám egy kis odafigyeléssel ekkor is tehet az egészségéért. Időről időre érdemes felállni, nyújtózni, sétálni egyet és átmozgatni a végtagokat. 

- A szem fáradása talán a legfontosabb tényező. Próbáljunk meg fókuszt váltani, mert az nem jó, ha a szemünk folyamatosan ugyanarra a közeli pontra, képernyőre fókuszál. Egy távolabbi pont kinézésével - ami lehetőleg nem egy távolabbi képernyő - tudjuk a szemünket tornáztatni és ezáltal pihentetni. Egy olyan szemüveg is nagyon hasznos tud lenni, ami szűri a monitorok által kibocsátott kék fényt - javasolja Koren Balázs.

A munkaidő leteltével viszont még fontosabb, hogy megtaláljuk az egészséges egyensúlyt. A szakértő elmondta, hogy segíthet, ha például otthon a családok kijelölnek képernyőmentes helyeket, vagy bevezetnek képernyőmentes időpontokat. Olyan apró lépésekre lehet itt gondolni, mint hogy az ebédlőasztalnál nem lehet mobilozni. Ez már egy elmozdulás a digitális detox irányába, ráadásul nem jár drasztikus megvonással, így hosszú távon is sikerrel tartható.  

4 egészségmegőrző tipp digitális eszközökkel

A mai készülékek már az egyensúly fenntartásában, sőt az egészség megőrzésében is a segítségünkre lehetnek, jó, ha felfedezzük a bennük rejlő lehetőségeket. Napjainkban a mobil-operációsrendszerek mind rendelkeznek képernyőidő-funkcióval, amelyek mérik, mennyi időt töltünk a telefonunk képernyője előtt.

Szintén az operációs rendszeren belül lehet beállítani a szórakoztató alkalmazások napi használatának korlátozását. Koren Balázs kiemeli, hogy itt kevésbé egy konkrét tilalomról van szó, hiszen engedélyezhetünk magunknak több időt is, ha szükségesnek ítéljük meg, inkább egy azonnali visszajelzést jelent a beállítás, ami így a tudatosítás eszköze lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mobiltelefonok alkalmasak arra is, hogy az egészségtudatosságban támogassák tulajdonosukat. A modern életvitel egyik leghangsúlyosabb problémája a civilizációs betegségek kialakulásának kockázatát jócskán fokozó mozgásszegény életmód. A készülékek rendelkeznek beépített lépésszámlálóval, amellyel nyomon követhető, hogy a felhasználó mennyi lépést tett meg egy adott nap.

Az általánosan elfogadott ajánlás szerint tízezer lépésre kellene törekedni, ugyanakkor a legújabb kutatások már 7-8 ezer lépés esetében is rendkívül pozitív egészségügyi hatásokról számolnak be. Egy 2021-ben közzétett, 2110 középkorú alany részvételével készített felmérés arra az eredményre jutott, hogy azok körében, akik 7 ezer vagy annál több lépést tettek meg naponta, jóval, 50-70%-kal alacsonyabb volt a korai halálozás kockázata, mint azoknál, akik ennél kevesebbet sétáltak. 

- Mindenkinek azt a tanácsot szoktam adni, hogy ne rögtön a tízezres lépésszám napi elérésére menjünk rá, mert aki naponta átlagosan jelenleg egy-kétezer lépést tesz, annak a tízezer egy óriási ugrás. Szabjunk egy olyan elérendő célt, amit ténylegesen teljesíteni is tudunk, legyen ez három-ötezer, egy olyan szám, ami ténylegesen működik a mi esetünkben. Ha ezt elértük, rendszeresen tudjuk teljesíteni, próbáljuk meg folyamatában kismértékben növelni, így eljuthatunk akár a kívánt tízezer lépéshez is. Ne egy újabb frusztrációt építsünk be vele a napunkba, mert ezzel ellenkező hatást érünk el. 

A napi aktivitáson túl sarkalatos pont egyebek mellett a folyadékfogyasztás is, a napi két liter folyadék - ideális esetben víz - kívánalma sokszor szintén nem sikerül. A felhasználók viszont letölthetnek az okostelefonjukra olyan alkalmazást, amely bizonyos időközönként figyelmezteti őket az ivásra. 

A felgyorsult mindennapok során tehát nem könnyű az egyensúly megtalálása, az egészség szem előtt tartása, viszont a digitális eszközeink okosan használva támogathatnak minket a céljaink elérésében. Ehhez tudatos felhasználókká kell válnunk. A folyamat odafigyelést igényel, ám hosszú távon mindenképp kifizetődő. 

A lépcsőzés pozitív hatásai

Az új szokások bevezetéséhez időre és elszántságra is szükség van, nincs ez másként a mozgással sem. Az kevéssé járható út, hogy egyik pillanatról a másikra kőkemény edzések végzésére adja a fejét valaki, az apró, szinte észrevétlen változtatásokkal viszont el lehet kezdeni a fokozatos építkezést. Az egyik ilyen a lépcsőzés. Bár sok helyen van lehetőség lift és mozgólépcső használatára, a lépcsőzés rendkívül pozitív hatásait kár lenne veszni hagyni. 

Javítja a vérkeringést, erősíti az izmokat, és ingyen van: ezért teszel jót a testeddel, ha lépcsőzöl

A vérnyomást csökkenti, a csontsűrűséget pedig növeli a lépcsőzés, ami könnyen beilleszthető a mindennapokba.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük