Gyilkolja a telefont, ha így használod: sokkal hamarabb tönkremegy majd

A GPS használata nagyon igénybe veszi a telefont, főleg hőségben. Szerencsére van pár trükk, amivel csökkentheted az ártalmakat.

GPS használata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre sokrétűbben használjuk a mobilunkat. Villámgyorsan kiszorították a navigátorkészülékeket, így az autóban is a műszerfal állandó elemévé vált vezetés közben. Csakhogy ez nem feltétlenül optimális a készülék számára.

Menet közben sokan használják a szélvédőre vagy a szellőzőre erősített tartóban a telefonjukat, hogy a GPS appot jól lássák. Mint minden készüléknek, a mobiloknak is van egy üzemihőmérséklet-tartománya, amelyen belül tudnak működni. Nagy átlagban a gyártók szerint ez -40 és +80 fok között van. Tágnak tűnik a határ, de a gyakorlatban ez mégsem túl nagy játéktér. Ha menet közben navigálásra használod a telefonod, az önmagában is egy akkumulátor- és processzorigényes művelet.

Nem véletlen, hogy ilyenkor villámgyorsan merül a készülék, amit a szivargyújtó bevetésével pótol az ember. Sokan nem is tudják, hogy töltés közben nem szerencsés használni a telefont, hiszen az is egy hőfejlesztő folyamat. A használattal kombinált töltéses erőltetett menet következménye, hogy nagyon magassá tud válni a készülék belső hőmérséklete. Mindezt megkoronázza a külső hőhatás és a tűző napsugarak melegítő hatása.

Extrém esetnek tűnik, mégsem annyira ritka, hogy ez a hőtermelődés kisebb-nagyobb mértékben megolvasztja a forrasztásokat. Az is lehet, hogy mindez nem azonnal, hanem napokkal, hetekkel később okoz csak problémát majd, ha az elgyengült illesztés valamilyen más hatás miatt megszakad, kontaktossá válik.

A mobilok hővédelme

A gyártók is felismerték a tényt, hogy az ajánlott és a valós használati szokások sok esetben nem esnek egybe. Egy hosszabb autóút közben, amikor szükség van a navigációra, életszerűtlen nem rádugni a szivargyújtóra a telefont, hiszen senki nem áll meg telefont tölteni. Ezért is terveztek be különböző hővédelmi mechanizmusokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Első lépésként, amikor a belső szenzor érzékeli a hőfejlődést, visszaszabályozza a processzor működését. Ennek eredménye, hogy csigalassúvá válnak az alkalmazásbetöltések, weboldalmegnyitások, idegtépő lesz a készülék használata. Aztán eljön az a pont, a kritikus maghőmérséklet, ahol az operációs rendszer inkább letilt, és kikapcsolja a készüléket, hogy súlyos károsodás ne érhesse a belső alkatrészeket, áramköröket.

Noha ezek a védelmi mechanizmusok valóban segítenek megelőzni egy súlyos károsodást vagy akkumulátorsérülést, de azért nem kell a végsőkig feszíteni a húrt. Az akkumulátor egy érzékeny szerkezet. Ha amúgy is vacakol már, az extrém hősokktól akár fel is fújódhat, és robbanásveszélyessé válhat. Néha a kevesebb több! Forgács András, az Emlékmentő mobiladatmentés vezetője a következőket javasolja.

  • Állítsd le a háttérben futó alkalmazásokat, ha GPS-ezel!
  • A szivargyújtó helyett lehetőség szerint töltsd fel az indulás előtt a mobilod, és tarts egy-egy kávészünetet a hosszabb utak során, amikor töltőre dugod a készüléket, amíg pihensz kicsit.
  • Ne hagyd bekapcsolva az autóban a telefonod, amíg strandolsz vagy kirándulsz, hiszen a tűző napon álló autóban 60-70°C is lehet. Ez erősen az üzemi tartomány felett van, és túlhevülést okoz a készülékben akkor is, ha nem éri közvetlenül napfény, például a kesztyűtartóban.

Bónuszként pedig egy tanács annak, akinek már megrepedt a kijelzője, de még használja a készüléket. Ha volt már szélvédőkárod, jól tudod, hogy a hőségben a rossz utakon nagyon könnyen továbbrepedhet az üveg. Ugyanígy tesz a mobil felhevült kijelzője is a legkisebb mechanikai behatásra vagy a klímával okozott hősokktól. Nagyon hasznos, hogy a mai mobilok már GPS-ként is működnek, de meg kell tanulni úgy használni ezt a funkciót, hogy az ne tegye tönkre a készüléket hosszú távon!

Fotók: Getty Images

Így készíts olyan képeket a telefonoddal, mintha profi lőtte volna őket

Hogyan fotózz telefonnal? Profi segítségével válaszolunk a kérdésre.

Így készíts olyan képeket a telefonoddal, mintha profi lőtte volna őket: 5 tipp a fotóstól

Hogyan fotózz telefonnal? Profi segítségével válaszolunk a kérdésre.

Elolvasom
Ezt is szeretjük