Ezek az oldalak akkor is elmentik az adataidat, ha nem iratkozol fel: ijesztő dolgot tárt fel egy kutatás

Az adatvédelem kényes téma. Tudtad, hogy az egérmozgásokat és billentyűleütéseket élőben követik egyes webhelyek?

frusztralt-no-okostelefon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma az egyik legnagyobb érték az adat, ezért sok cég szinte mindent megtesz azért, hogy megszerezze. Egyre több bizonyíték van arra, hogy adataink nincsenek biztonságban internetezés közben.


Az adat az egyik legnagyobb érték ma, és a cégek szinte mindent megtesznek azért, hogy megszerezzék. 

Ezeken a webhelyeken aggályos az adatvédelem

The Hacker News hívta fel a figyelmet egy kutatás eredményeire, amely meglehetősen nyugtalanító információkat tárt fel. A kutatást a KU Leuven, a Lausanne Egyetem és a Radboud Egyetem tudósai végezték, és eredményeik kimutatták, hogy az online adattrackerek előzetes hozzájárulás nélkül gyűjtik be a felhasználók e-mail-címeit. Ez még azelőtt megtörténik, hogy a felhasználók egyáltalán megnyomnák az entert a sütikezelésről szóló nyilatkozat felugró ablakában - függetlenül attól, hogy a netező a beleegyezésre vagy épp annak ellenkezőjére kattintott. Ezután pedig nyomkövetési, marketing- és elemzési célokra továbbítják az adatokat.

A - korábban Facebook néven futó - Meta-platformok, valamint a TikTok is rajta van a listán, amely az adathalász webhelyeket ismerteti. Az Adobe, a LiveRamp, a Taboola, a Verizon, a Yandex, a Salesforce, a Listrak és az Oracle voltak azok, ahol a harmadik féltől származó összegyűjtött e-mail-címek leggyakrabban kikötöttek. A Yandex, a Mixpanel és a LogRocket vezeti a lajstromot jelszóbegyűjtés kategóriájában.

A tanulmány a száz legnépszerűbb webhely 2,8 millió oldalát vizsgálta meg. Az Európai Unióban 1844 webhely tette lehetővé a nyomkövetők számára az e-mail-címek rögzítését még az űrlapok benyújtása előtt. Az Egyesült Államokban ezt 2950 weboldal tette lehetővé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tehát 1844 weboldal még azelőtt elmenti a begépelt e-mail-címet (vagy akár teljesen más adatokat, köztük jelszavakat is), hogy a felhasználó ehhez gombnyomással hozzájárulna, elküldené regisztráció, hírlevélre feliratkozás vagy bármilyen más funkció céljából. Ha valaki útközben meggondolná magát, a platformok így is hozzájutnak az adataihoz.

8 ember, akin kifogott a modern technika

Vannak emberek, akiket soha nem szabadna a modern eszközök közelébe engedni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük