A fizetésünk felét leadózzuk

Az ország az élmezőnyben a legrosszabb értelemben

Magyarország adóterhei nagyon magasak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megjelent az OECD legújabb, a béreket terhelő állami levonásokról szóló rangsora, ami az egyes országok adó- és járulék lefölözéseit mutatja be egységnyi bérszinten.

Magyarország csupán egy hellyel maradt le a dobogóról, ami azt jelenti, hogy elég magas adóterhek sújtják az amúgy alacsony fizetéseket.

Magyarország a negyedik

A legmagasabb adóterhekkel a Belgiumban élő, gyermektelen, egyedülálló, átlagbért kereső dolgozóknak kell számolniuk, bérük 55,85%-át vonja el az állam. Ezt követi 49,3%-al Németország, 49,1% Ausztria és Magyarország a maga 49%-al. Az eredmény azért elkeserítő, mert az első három helyen szereplő ország életszínvonala és átlagjövedelme a hazaiakhoz képest lényegesen magasabb.

Régiónkat tekintve Csehország, Szlovénia és Szlovákia küzd szintén hasonló méretű terhekkel, általánosságban 41-42% adót és illetéket terhelnek rá itt a munkabérekre.

A legalacsonyabb adózásnak egyébként Chile lakosai örülhetnek, a béreknek csak 7%-át fölözi le az állam, hátulról haladva követi őket Új-Zéland 16,95%-al és Mexikó 19,2%-al.

Szerény javulás a tavalyihoz képest

A 444! megfogalmazása szerint ez a jelenség egyáltalán nem újdonság, Magyarország általában hasonló helyen szokott szerepelni, sőt, az, hogy 2000-ben az ország még a mostani belga szinten állt – 54,7%-al -,kicsi, de egyértelmű javulást mutat.

A tavalyi eredményekhez képest is észrevehető egy szerényebb csökkenés, 0,049 százalékponttal.

A rangsor részleteiből egyébként az is kiderül, hogy Magyarországon a családosok adóterhe 14,9%-al kevesebb, mint az egyedülállóké, ami az előkelő hatodik helyre emel bennünket ebben az összehasonlításban.

Az első helyen a luxemburgi családok állnak, ők 22,7%-al kevesebb adóterhet tudhatnak magukénak.

Ezt is szeretjük