Ezekben az országokban könnyebb munkát találni?
Egyre több fiatal megy külföldre
A fiatalokon kívül már az idősebbek is mennének.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar fiatalok kétharmada külföldön képzeli el a jövőjét, és több mint tizedük tervezi komolyan, hogy külföldön dolgozzon vagy éljen - derül ki a Tárki és a KSH Népességtudományi Kutatóintézet eredményeiből.

A magyarok körében a legnépszerűbb külföldi célországok Nagy-Britannia, Németország és Ausztria.

Rövid és hosszú távú tervek

A felmérés szerint 2001-ben a fiatalok 22%-a tervezte a munkavállalást vagy a letelepedést külföldön. Ez a szám 2005-re elérte a 34%-ot, ezután volt egy kisebb visszaesés, hiszen a rövid távú kint tartózkodást tervezők aránya visszaesett 13%-ra, ez azóta a duplájára nőtt.

Azoknak a fiataloknak a száma, akik a hosszú távú, tehát a minimum egy évig tartó kint tartózkodást vagy munkavállalást tervezgetik, főként az elmúlt két-három évben nőtt meg jelentősen.

A hosszú távú munkavállalást tervezők aránya 2010-ben 16% volt, 2012-re több mint 32% lett, majd a tavalyi évben kissé csökkent, de még így is 23% tervezett huzamosabb ideig külföldön tartózkodni. A kivándorlást tervező fiatalok aránya 2005 és 2012 között folyamatosan emelkedett tehát, és 2013-ra csökkent némiképp.

Nem csak a fiatalok mennek

A 39 évesnél idősebb állampolgárok 7%-a tervezi a migrációt Magyarországról. A fiatalok és az idősebbek között különbség mutatkozik a célországok tekintetében, tehát amíg az idősebb korosztály, a 39 év felettiek elsődleges célországa Ausztria, ezt Németország és Nagy-Britannia követi, a fiatalokra éppen a fordítottja jellemző. Számukra elsősorban Nagy-Britannia és Németország a cél, a rövid távú tervek alapján pedig Ausztria. A kivándorlási célpontok között van az Egyesült Államok is.

A Népességtudományi Kutatóintézet kutatásában a 18 és 40 év közöttiek terveit vizsgálták 2013-ban. A felmérésben nemcsak a munkavállalást, hanem a külföldi tanulási terveket is vizsgálták. Az eredmény szerint a fiatalok ezzel együtt még nagyobb arányban akarják elhagyni az országot. A rövid távú migrációt tervezők aránya 27%, a hosszú távút tervezőké pedig 28% a 18 és 39 éves korcsoportban. Akik munkavállalás céljából mennének, azoknál ugyanez az arány 25 és 23%. Elmondható az is, hogy a migrációt tervezők egy része tekinthető csak komolyan tervezőnek.

Menjek vagy maradjak?

A Magyar Tudományos Akadémia kisebbségkutató intézete a Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozathoz készített egy kérdőívet a Londonban, illetve Nagy-Britanniában élő magyarokról. A kérdőívet név nélkül kell kitölteni, és 165 kérdésből áll.

A kérdőívet itt lehet kitölteni. Az eredményt a Menjek/Maradjak sorozat londoni epizódjának bemutatójával együtt hozzák majd nyilvánosságra, ami június 13-án várható a Trafóban, a kitöltők között pedig retúr repülőjegyet sorsolnak ki. A sorozat előző részét, ami New Yorkban játszódik, tavaly nyáron mutatták be, a következő rész pedig Berlinről fog szólni.

Ezt is szeretjük