Még sosem volt ekkora kapkodás a diákmunkásokért: ezekben a megyékben van a legkönnyebb dolguk a tanulóknak
Minden korábbinál több diákmunkást keresnek nyárra a cégek online.

GettyImages-1053963710
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden korábbinál több diákmunkást keresnek nyárra a cégek online - derül ki az ország egyik leglátogatottabb állásportálja, a Profession.hu friss közleményéből. A cég azt is közzétette, melyik megyékben keresik a legtöbb diákmunkaerőt, és hol a legintenzívebb a jelentkezés a tanulók részéről.

A Profession.hu saját adatbázisa alapján elkészítette legfrissebb felmérést a diákmunkák hazai helyzetéről, megvizsgálva az idei nyári szezon lehetőségeit és a már látható igényeket.

Sok diákmunkást keresnek online

Az utóbbi egy évben több kimagasló időszak is kirajzolódik a diákmunkásokat kereső álláshirdetések számában. 2021 tavaszán - a lezárások utáni újrainduláskor -, majd az őszi hónapok alatt is jelentős növekedés volt mérhető az állásportál adatbázisában, amelyet idén tavasszal egy újabb hullám követett. A három legnépszerűbb területen (szakmunka, adminisztráció, fizikai - segéd- - betanított munka) összesen annyi hirdetés került ki az oldalra, mint a soron következőkben együttvéve.

A tavalyi arányokhoz hasonlóan idén is Budapesten adták fel a legtöbb hirdetést a diákok számára. A megyék összehasonlításában Pest megye vezeti a toborzási listát, amit Győr-Moson-Sopron, majd Borod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Zala, Veszprém és Hajdú-Bihar megye követ. A sort Nógrád megye zárja, ahol nem jellemző a kifejezetten iskolásoknak, egyetemistáknak szóló álláshirdetések feladása.

A legnépszerűbb pozíciók a diákok részéről

A diákok jelentkezési tendenciáját vizsgálva 2021-ben és 2022-ben egyaránt az év eleje a legerősebb időszak: ilyenkor érkezik be a legtöbb jelentkezés a legfiatalabb munkavállalói csoporttól. A legnépszerűbb területeknek, akárcsak 2020-ban, idén a marketing - média - PR számít, majd az üzleti támogató központok, a jog és jogi tanácsadás, valamint az egészségügy - gyógyszeripar számítanak. A tavalyi év első negyedévében leginkább keresett szakmunka mostanra nem került be az első hat közé.

A cikk az ajánló után folytatódik

 

A feladott álláshirdetésekre jelentkezők arányát nézve Hajdú-Bihar megyében érkezett a legtöbb pályázat. A második helyen Baranya áll, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén követ, a legalacsonyabb pedig Vas, Tolna és végül Somogy megyében mérhető. A vidéki megyékben kevesebb a diákmunka-lehetőség, így ezekre arányaiban több pályázó jut.

- A diákmunkák esetében a nyár számít főszezonnak. A mezőgazdasági idénymunkák mellett a szezonális vendéglátós feladatkörök is ilyenkor jelennek meg a piacon, miközben a nyári szabadságok alatti helyettesítéseket meg kell oldaniuk a cégeknek. A jelenlegi munkaerőhiányos helyzetben kifejezetten nagy szerep juthat a legfiatalabb munkavállalói csoportnak, akik év közben az iskola mellett kevésbé elérhetőek, de a nyári szünet során több területen és feladatkörben is mozgósíthatóak - mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Nyári diákmunkaprogram

A 25 év alattiak szja-mentes munkavégzésük után járó keresetükből még több pénzt tarthatnak meg, költhetnek saját céljaikra.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük