Ilyen okmány nélkül nem dolgozhat a diák: az adóhivatal hívta fel a figyelmet
A diákoknak a munkavállaláshoz adóazonosító jelet kell igényelniük - közölte a NAV.

diakmunka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele, vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál tudja igényelni a 20T34-es nyomtatványon - hívta fel a figyelmet az adóhivatal kedden.

Az MTI-nek küldött közlemény szerint a dokumentumot a legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással - ONYA - tölthetik ki, és küldhetik be az érintettek a NAV-hoz elektronikusan, akár okoseszközről is.

Így kell adózni a diákmunka után

Kiemelték, a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó jövedelméből. Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, amelyet szintén a munkáltató von le.

A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2021. január 31-ig, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez.

Munkaviszony létesítésénél ragaszkodni kell az írásban megkötött - alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó - munkaszerződéshez, amely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 161 ezer forint. Ugyanakkor a NAV azt javasolta a diákoknak, hogy a munkavégzésről szóló megállapodás előtt ellenőrizzék le a leendő munkáltatót az adóhivatal honlapján, az "Adatbázisok" rovatban, ugyanis a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

Hogy hatnak a felnőttek a gyerekekre?

Erős fotósorozat arról, hogy a felnőttek világa, viselkedése, szokásai hogyan hatnak a gyerekekre. Kijózanító felvételek.

Ezt is szeretjük