3 diákmunkatrükk, amivel nagyon rosszul járhatsz
Ismerd fel!
Érdemes mindenre odafigyelned, ha diákmunkát szeretnél vállalni, mert rosszul is járhatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mint bármilyen más álláskeresés, a diákmunka utáni kutatás is tartogat veszélyeket. Sőt, talán még nagyobb az esély a mellényúlásra, hiszen diákként tapasztalatlanabbul áll neki az ember, mint egy-két munkahely elfogyasztása után.

Összegyűjtöttük, melyek azok a munkatípusok és veszélyforrások, amikkel nem árt vigyáznod.

Visszaellenőrizhetetlen forrás

Az a legelőnyösebb, ha olyan diákszövetkezeten vagy közvetítőn keresztül vágsz neki a munkakeresésnek, amelyiknek kiterjedt hálózata és jó híre van. Ehhez gyűjthetsz információt az interneten, vagy kérhetsz ajánlást ismerősöktől, barátoktól.

Ha azonban olyan hirdetéssel találod szemben magad, ahol semmilyen információ nincs a feladóról, vagy utánanézve sem derül ki semmi róla, inkább ne jelentkezz, bármennyire kecsegtetőnek tűnik az ajánlat. Ebben a helyzetben nem lehet elég óvatos az ember, hiszen a szabadidődről, a munkádról és nem utolsósorban a pénzedről van szó.

Sajnos még a diákszövetkezeteken keresztül is megvan az esély arra, hogy nem a számodra megfelelő munkát kapod, de ez lényegesen kisebb, és sokkal könnyebb utólag lépéseket tenni, ha valami nem ment jól, mint ha egy arctalan, névtelen hirdetővel gyűlik meg a bajod.

Nem hiteles hirdetés

Ha a hirdetésben nem írták pontosan körül a munkakört, mindenképpen kérj részletesebb tájékoztatást, mielőtt jelentkezel. Bár nem szép dolog, de előfordulhat, hogy például egy tevékenységet csomagolásként tüntetnek fel, a valóságban mégis csomagok rakodásából áll. A tisztességes hirdetésekben általában megadják, hogy egy nehezebb munka elvégzésére milyen korú, nemű és fizikumú embert keresnek. Ha ez hiányzik, és nem vagy teljesen tisztában azzal, mit is kell majd tenned, inkább érdeklődj a feladónál.

Fizess, hogy dolgozhass!

Az olyan munkák, ahol azt kérik, hogy fizess be bizonyos összeget a kezdés előtt, általában átverésnek bizonyulnak. Minél nagyobb kereseti lehetőséget ígér a hirdetés - kevés ráfordítással -, annál valószínűbb, hogy az állásajánlat hamis, és az egész csak arra megy ki, hogy megkapják az általuk kért összeget. Az ilyen hirdetésekre is igaz, hogy legtöbbször nincs visszaellenőrizhető feladó, de még az sem garancia a sikerre, ha mégis találsz róla némi információt az interneten. Ha mégis valós a dolog, tartsd szem előtt, hogy diákként különösen kockázatos ilyen munkakörbe belevágnod.

Ezt is szeretjük