Rosszak a jegyeid? Ezt teheted, ha nem megy a tanulás
Néha egy-egy rossz jegy még nem jelent világvégét, de ha egyre több van belőlük, akkor ideje lépned.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenkivel előfordul néha, hogy rosszabbul teljesít az iskolában, mint általában. Van, amikor magától megoldódik a probléma, és a sikerül visszatérned a mélypontról, de az is előfordulhat, hogy a gond maradandónak látszik.

Ha így van, egy kis odafigyeléssel javíthatsz a jegyeiden, és az átlagod jobb lehet, mint valaha. Nézd meg, mit kell tenned.

Mi okozta a gondot?

Mint a legtöbb bajos esetben, itt is azzal kell kezdened, hogy megvizsgálod a probléma gyökerét. Ez azért fontos, mert amíg nem tudod, miért rontottál, addig megoldást is nehéz találni rá. A változást rengeteg dolog okozhatta, például magánéleti problémák, családi vagy szerelmi gondok, de még azon is érdemes elgondolkodnod, hogy nem áll-e a háttérben egészségügyi probléma.

Ha könnyebben elfáradsz, mint máskor, az lehet őszi kimerültség is, de azért nem árt, ha odafigyelsz a jelekre. Ha valami megrázkódtatás ért, és amiatt nem tudsz odafigyelni, akkor azon kell ügyködnöd, hogy a lehetőségek szerint minél hamarabb feldolgozd azt, és megpróbálj továbblépni. Súlyos esetben azt is meg kell fontolnod, képes leszel-e egyedül túllépni a dolgon, vagy szükséged lehet szakértő segítségére.

A probléma természetétől függően persze bátran fordulhatsz a szüleidhez, tanáraidhoz, egy idősebb, bölcs baráthoz vagy pszichológushoz. A lényeg, hogy megtaláld azt a módot és segítő kezet, ami majd hozzájárul a nehéz időszak átvészeléséhez.

Tanulási módszerek

Ha úgy érzed, nem történt semmi a közelmúltban, ami befolyásolta volna a koncentrációkészséged romlását, talán egyszerűen más módszert kellene választanod a tanuláshoz. Lehet, hogy ami eddig bevált, az az idő előrehaladtával és a tananyag bonyolultabbá válásával már nem lesz kielégítő.

A lényeg, hogy ne tanuld magad halálra, mindig iktass be szüneteket, és egyél, igyál megfelelő mennyiségben. Próbáld kialudni magad éjjel a suli kezdetére, és figyelj az órán, hogy otthon csak ismételni kelljen. Segíthet a jegyzetelés, a hangos olvasás és bizonyos célok felállítása, illetve jutalmak kitalálása - így még a kedved is megjöhet az egészhez.

Ne hallgasd el!

Az első, ami eszedbe juthat, amikor rossz jegyet kapsz, az, hogy mit fogsz mondani otthon. Talán eljátszol a gondolattal, hogy nem mondod el, de ezt semmiképp se tedd! A titkolózás további feszültséghez vezet, ami még jobban rontja a figyelmedet, és még több rossz osztályzathoz vezethet.

Előbb-utóbb pedig úgyis ki fog derülni, és ha a szüleid nem egy, hanem négy-öt gyenge jegyről szereznek tudomást, ráadásul nem is tőled, az sokkal rosszabb. Inkább vallj színt, és együtt próbáljatok megoldást találni, és még az lehet, hogy az eset csak egyszeri lesz.

Ezt is szeretjük