Átverhet a munkaadó, ha ezzel nem vagy tisztában: illegális dologba keverhetnek bele
A diákoknak is ismerniük kell a jogaikat, ha dolgoznának.

diak-iroda
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több lehetőséget nyújt a diákmunka, ennek ellenére a diákok többsége nincs tisztában az alapvető munkajogi fogalmakkal, és nem tudják, mire kell odafigyelniük, ha dolgozni kezdenek. Minden évben előfordul, hogy egyeseket átvernek, vagy illegálisan kapják meg a fizetésüket. A MŰISZ ezen a tendencián változtatna.

Diákmunkásként kapok fizetést, ha beteg voltam? Mire figyeljek, hogy ne verjenek át, ha munkaszerződést kötök? Meddig kell megkapnom a fizetésemet? Többek között ezekben a létfontosságú kérdésekben segít tájékozódni az egyik legismertebb iskolaszövetkezet, a MŰISZ jogi kisokosa. A kifejezetten erre a célra létrehozott oldalon a diákok részletes és pontos tájékoztatást kaphatnak a munkavállalással kapcsolatban.

Jogodban áll képben lenni

Kezdve onnan, hogy egyáltalán ki lehet diákmunkás, mit jelent a bruttó bér - milyen jogcímen, hány százalékot vonnak le fizetésükből -, egészen addig, hogy milyen előnyei vannak a  munkaviszonynak. - Azért találtuk ki a Joginfót, hogy a diákok ne váljanak a munkaerőpiac áldozataivá - mondta Másody Szabolcs, a MŰISZ munkatársa. A 20 éves múlttal rendelkező szövetkezetnél havonta körülbelül 2500-3500 diáknak találnak munkát.

Nem kell feltétlenül szórólapozásra vagy árufeltöltésre gondolni, a sofőri, marketinges vagy az applikációfejlesztő munka ugyanúgy megtalálható a kínálatban, mint az olyan klasszikus nyári meló, mint a fagyiárusítás. Bizony szükség is van a Joginfóra, mert mint a MŰISZ-nél elmondták, a diákokra leselkedő veszélyek egyik fő forrása pont a tájékozatlanság, a diákok többsége ugyanis nincs tisztában, mire kell odafigyelniük a munka világában.

Benne van a pakliban, hogy ha diákok a szövetkezet segítsége nélkül keresnek munkát, akkor nem kötnek velük szerződést, és végül nem fizetik ki a nekik járó bért. Ugyanakkor a jól informáltság  révén azt is elkerülhetik, hogy jól hangzó, de irreális fizetési ígéretekkel átverjék őket. Ennek ellenére sajnos az is előfordul, hogy belemennek a fekete kifizetésbe, ami illegális - hívta fel a figyelmet Másody Szabolcs.

Ezzel szemben a diákoknak plusz garanciát ad, ha szövetkezeten keresztül vállalnak munkát. Ilyen esetben mindig van szerződés, és legalább nem egyedül állnak szemben a munkáltatóval, ha valamilyen probléma merül fel. A diákmunka felpörgése miatt is egyre fontosabb, hogy a diákok tudatosan készüljenek a munkavállalásra: egyre több cég keres motivált, nyelveket tudó diákokat komolyabb, jól fizető munkakörök betöltésére, és az sem kizárt, hogy az egyetem befejezése után rögtön állást ajánljanak a jól teljesítő diákoknak.

Kvíz nyereménnyel

A MŰISZ jogi segítsége nem áll meg a tényszerű tájékoztatásnál: az összefoglalók átolvasása után a diákok egy rövid, hét kérdésből álló kvízzel tesztelhetik, hogy jól emlékeznek-e például arra, hogy hány százalék a nyugdíjjárulék mértéke. Ez ugye azért fontos infó, mert nem mindegy, hogy az ember fizetése nettó vagy bruttó 100 ezer forint. A kettő közötti különbségből már majdnem kijön egy fesztiválbérlet ára, érdemes tehát képben lenni.

Egy olyan plusz funkciót is beépítettek a kvízbe, hogy ha valaki kitölti a kérdőívet, és a végén megadja az e-mail címét, akkor azonnal értesítést kap, ha valamilyen, a  diákmunkásokat érintő jogszabályi változás történik Ilyen fontos változás volt például, hogy 2017 elején eltörölték a diákmunkások szabadnapját. Most azért is érdemes kitölteni a MŰISZ  munkajogi kvízét, mert a Stég24 jóvoltából a kitöltők között kisorsolnak egy kétnapos őszi osztálykirándulást is.

Ezt is szeretjük