Ingyen utazás a magyar fiataloknak: így lehet jelentkezni az európai élményekért
Közel ezer fiatal utazhatja ingyen körbe Európát vonattal.

fiatalok-utazás1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az eredeti kvótához képest 215 vonatbérlettel több jut a magyar fiataloknak a DiscoverEU most lezárult pályázati fordulójában - közölte Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselője, a DiscoverEU-program mentora szerdán.

A szocialista politikus a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján elmondta, Magyarországon sokszoros volt a túljelentkezés a 18 évesek ingyenes utazási lehetőségére, míg voltak olyan tagállamok, ahol nem jelentkezett elég fiatal a kvóta szerint kiosztható bérletekre. Az Európai Bizottsággal megegyeztek abban, hogy a fel nem használt jegyeket a túljelentkező tagállamok között osztják el, így Magyarországon összesen 958 fiatal élhet idén nyáron ezzel az utazási lehetőséggel.

Kedvezményekkel is jár az ingyenes utazás

Megjegyezte, az elmúlt években 165 ezer 18 éves utazhatta körbe ingyenesen Európát; Magyarországról eddig összesen több mint húszezren nyújtottak be pályázatot, közülük több mint négyezren bérlethez is jutottak. Az EP-képviselő arra kérte a kormányt és az önkormányzatokat, hogy támogassák a program minél szélesebb megvalósítását. Ha beletennének egy kis pluszpénzt, akkor akár szállástámogatást vagy költőpénzt is adni lehetne a győztes magyar pályázóknak - vetette fel Ujhelyi István.

fiatalok-utazás2
Fotó: AleksandarNakic / Getty Images Hungary

Kitért arra is, Európa számos városában külön kedvezményeket kapnak bizonyos belépőkből és szolgáltatásokból azok a fiatalok, akik a DiscoverEU program nyertes pályázóiként járnak a városban. 

Ujhelyi István felhívta a figyelmet arra, hogy ősszel jön a program következő fordulója. A most zárult pályázati fordulóba azok a fiatalok jelentkezhettek, akik az Erasmus+ programban részt vevő országok - köztük Magyarország - valamelyikében élnek, és 2003. július 1. és 2004. június 30. között születtek.

8 gyönyörű európai város, ahova elvisz a MÁV

A csodás európai városokba közvetlen vonattal is eljuthatsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük