Ide regisztrálj, ha diákként dolgoznál: bértámogatással segíti a nyári munkát a program

Idén is elindult a Nyári diákmunka program.

GettyImages-1141431226
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mától regisztrálhatnak a fiatalok az idei Nyári diákmunka programra. Ez egy 2013 óta futó kezdeményezés, amely elsősorban bértámogatással ösztönöz a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatására. A 25 év alattiak idéntől szja-mentes munkavégzésük után járó keresetükből még több pénzt tarthatnak meg, költhetnek saját céljaikra - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium, röviden TIM.

A programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett munkabért. A cégeknél legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át - emlékeztetett a TIM.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 195 ezer forint vehető figyelembe. Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében ez a limit 150 ezer forint. A napi 6 óránál rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. A diákok nettó munkabére tehát az szja-mentességet figyelembe véve havonta akár 122-159 ezer forint is lehet.

A kétmilliárd forintos keretösszegű program 2022. június 15-ével elindult, a diákok szerdától regisztrálhatnak a területileg illetékes járási - fővárosi kerületi - hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban 2022. július 1-ével állhatnak munkába. Az augusztus végéig tartó program részletei a www.munka.hu oldalon olvashatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Kutnyánszky Zsolt, a TIM iparért, technológiáért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta, a fiatalok 2010-ben még 30 százalékos munkanélküliségi rátája a harmadára, jóval az uniós átlag alá csökkent. A Vállalkozások munkaerőtámogatása segítségével munkába állt minden tíz álláskeresőből négyen 25 év alattiak. E korosztályból több mint 18 ezren jutottak keresethez a program közel 11 milliárd forintos támogatásával. A fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzését szorgalmazó külön keretből pedig mostanáig közel háromezer fő után igényeltek összesen 2,8 milliárd forintot.

Fotók: Getty Images

Hány éves kortól vállalhat a diák nyári munkát? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

Összeszedtük a nyári diákmunka feltételeit.

Ezt is szeretjük