5 dolog, ami még a diplománál is fontosabb: garantálják a sikert

A következő lépésekkel tudatosan megkönnyíthető a karrierépítés.

elore-megy

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az 1995 és 2009 között született, Z generációs fiataloknak egyáltalán nincs könnyű dolga a karrierépítés terén. A pályaválasztás, az első állás megszerzése és a tudatos építkezés talán soha nem volt annyira nehéz, mint a mai felgyorsult, egyre komplexebb világban. A jövő központi kérdés a szülők számára is, de a pályaválasztás igazi terhe a fiatalok vállát nyomja.

Öt olyan tippet mutatunk, amik alkalmazása akár már kicsi korban is elkezdhető, és amelyekkel tudatosan megkönnyíthető a karrierépítés. Így a fiatalok a nagybetűs életbe kilépve könnyebben és határozottabban boldogulnak majd.

Soft skillek

A HR-szakemberek egyre inkább egyetértenek abban, hogy ma már a jelentkezők soft skilljein - puha készségein - múlhat egy-egy igazán jó pozíció elnyerése. Hiába van valakinek hatalmas lexikális tudása, elit egyetemi diplomája, ha a munka végzéséhez és a későbbiekben a ranglétrán való előrehaladáshoz oly szükséges soft skillek hiányoznak a tárházából.

Szerencsére ezek a képességek könnyen és már kicsi kortól kezdve is fejleszthetők, de akár még felnőttként is tehet azért az ember, hogy elsajátításukkal növelje saját értékét a munkaerőpiacon. Ide tartozik például a fejlett empátia, a nyílt kommunikáció, a csapatjátékos attitűd, az időgazdálkodás, a problémamegoldás, a kreativitás, melyek speciális játékokkal, olvasmányokkal, szituációs gyakorlatokkal, idősebb gyerekeknél pedig tréningekkel is fejleszthetők.

Segíthet a rendszeres sport is, mely kitartásra, csapatmunkára, vezetésre és nem utolsósorban a stressz kezelésére is megtaníthatja a fiatalokat. Érdemes tehát a közös, családi tevékenységek során is keresni azokat a lehetőségeket, melyekkel fejleszthetők a gyerekek, fiatalok képességei, ezzel talán a jövőben jobb álláshoz hozzásegítve őket.

Nyelvtudás

Ma már szinte evidensnek tűnik a nyelvtudás megszerzése, az egyetemre való bejutáshoz és a diploma megszerzéséhez is szükséges, hogy a fiatalok boldoguljanak legalább egy, de inkább két idegen nyelven. A kurzusok, magántanárok mellett hatékonyabb módszerek is léteznek, például a külföldi nyári diákmunka vagy a tengerentúli szakmai gyakorlat.

Habár elsőre rémisztőnek tűnhet a szülőnek ez az opció, nem kell aggódni, mindent leszerveznek a táborok képviselői, például a Camp Leadersnél a szülőknek külön forródrótot, azaz magyar nyelvű ügyeletet tartanak fent. Egy ilyen utazás nemcsak életre szóló élmény, de a nyelvtudás megszerzése mellett még külföldi munkatapasztalatra is szert tesznek a fiatalok. Sőt az intenzív nyelvtanfolyamként funkcionáló nyári munka akár még a diploma megszerzéséhez elengedhetetlen kötelező szakmai gyakorlatot is ki tudja váltani.

Önkéntesség

A tengerentúlon és Nyugat-Európában már bevett gyakorlat, hogy a toborzási szakember az azonos kvalitású jelöltek közül azt választja, akinek az életrajzában önkéntes tevékenység szerepel. Ez nemcsak a jelölt társadalmi kérdésekhez való hozzáállását és szorgalmát mutatja, de a fiatalok esetében remek tapasztalatszerzési lehetőség, arról nem is beszélve, hogy a betöltött pozíció az egyén képességeiről is árulkodik.

Empátia, jó kommunikációs készség, kitartás, önzetlenség: ezek a kulcsszavak ma már a versenyszférában is garantálhatják a pályakezdők előnyét. Érdemes tehát szülőként akár közösen végezhető önkéntes tevékenységbe kezdeni, mellyel nemcsak az együtt töltött idő üthető el tartalmasan és minőségien, de számos fontos lecke adható át a gyermeknek ezen alkalmak során.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Pályaorientáció elősegítése

Triviálisnak tűnő pont, pedig talán az egyik legfontosabb terület, amiben igazán aktívan is közre tud működni a szülő. A továbbtanulási kiadványok, vásárok, kiállítások mellett érdemes az internetet böngészni, ismerősökkel beszélgetni vagy akár szakember segítségét kérni. Az Egyesült Államokban oly népszerű pályaválasztási tanácsadók szerencsére már hazánkban is egyre nagyobb létszámban képviseltetik magukat.

Így profi szakember tud segíteni abban, hogy a gyerek képességeihez, lehetőségeihez, álmaihoz mely szakmák illenek. Az sem utolsó szempont, hogy a pályaválasztási tanácsadók tisztában vannak a munkaerőpiac aktuális és közeljövőbeli igényeivel, így több lehetőség esetén segíthetnek a később kifizetődőbb álomállás kiválasztásában.

Felvételi előkészítők, kurzusok, tanfolyamok

Ha az álomkarrier kiválasztása már megtörtént, akkor érdemes a felvételi előkészítők között böngészni, de persze egy-egy témába vágó kurzus vagy tanfolyam elvégzése is növelheti a fiatalok esélyét. A diplomával rendelkezők számára az egyetemek kínálnak sokszor továbbképzéseket, az érettségi előtt állóknak a különböző felkészítők, szakmai programok lehetnek az ideálisak, de az elmúlt időszakban már a tizenéveseknek is kínálnak izgalmas lehetőségeket a képzési intézmények.

Fotók: Getty Images

Dolgozni mentek Amerikába, szuper fotókat készítettek

Összegyűjtöttünk tíz különleges fotót, melyeket a nyári amerikai diákmunkán részt vevő fiatalok készítettek tavalyi útjukon, és küldtek be a minden évben megrendezett fotópályázatra.

Ezt is szeretjük