Mit kell tenned pontosan, ha szakmát váltanál? A karrierszakértő tanácsai a sikerért
A karrierváltás rövid idő alatt sem lehetetlen. Szakértői tippeket mutatunk, hogy ne fusson zátonyra a terv.

dolgozo-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bárki életében eljöhet az a pont, amikor valamilyen okból a pályamódosítás mellett dönt. Ez egy igen érzékeny és az egész életet befolyásoló döntés, éppen ezért nem árt nagyon körültekintőnek lenni. Hiszen ha az ember jól választja meg új szakmáját, akár néhány hónap alatt belekezdhet a karrierépítésbe egy teljesen új területen, rossz döntés esetén viszont az egész terv kudarcba fulladhat, és még jókora anyagi veszteséggel is járhat.

De mi a sikeres váltás titka? Hogy kerülhetők el a leggyakoribb csapdák, tévutak? A téma kapcsán C. Szabó Helga karriercoach tanácsait gyűjtöttük egy csokorba.

Ki és miért vált karriert?

Míg pár generációval ezelőtt a munkaerőpiacra való belépés egyet jelentett azzal, hogy megvan az állás, ahonnan majd nyugdíjba megyünk, addig napjainkra ez már gyökeresen megváltozott. Kutatások szerint 4,6 évet töltenek átlagosan egy cég kötelékében a dolgozók, de egyre gyakoribbak a drasztikus váltások, az új célok, az új karrier keresése.

A karrierváltókat három nagy csoportba lehet sorolni: a friss diplomások, akik sokszor már tanulmányaik során ráébrednek, hogy valami más a nekik való, a 35-40 évesek, akik az úgynevezett életközépi válságban szenvednek, és a teljes kiégés ellen védekeznek az új célok felállításával, illetve az ötvenesek, akik belefáradtak az addig megszokott mindennapokba, és tudják, hogy később már esélyük sem lesz a váltásra vagy a munkaerőpiacon elhelyezkedni.

A legcsábítóbb szakmák

A korhoz, életszakaszokhoz köthető váltási igény mellett megfigyelhető, hogy évről évre magasabb azok száma, akik számára csábító a kreatív, alkotó, értékteremtő munkaközeg, a rugalmas munkaidő, a digitális nomád lét lehetősége, de persze a pénzügyi stabilitás elérése is sokakat ösztönöz.

Nem véletlen, hogy a legkedveltebb karrierváltó lehetőségek a programozóiskolák, ahol akár hat hónapos intenzív, munka vagy iskola mellett is végezhető tanulással ígéretes új karrierre tehetnek szert az igazán elhivatottak. De mi kell pontosan ahhoz, hogy egy ilyen képzést sikerrel el tudjon valaki végezni, és utána meglelje számítását?

- A lexikális tudás már adott, és nehezebben fejleszthető, inkább tudatosítható személyiségjegyek mellett a könnyen elsajátítható soft skillek segíthetnek például, hogy könnyebben menjen a váltás - hívta fel a figyelmet C. Szabó Helga a Braining Hub képzési centrum diákjai kapcsán szerzett tapasztalatokra alapozva.

Logika, stratégia, problémamegoldás, matematikai affinitás

Sokan tartják csábítónak az IT világát, de már az első hetekben kiderül, hogy az elsőre oly szimpatikus munka igencsak sok kihívást tartogat azok számára, akik nem rendelkeznek a programozáshoz szükséges gondolkodásmóddal. Nem meglepő, hogy a mérnökök számára könnyebben megy a váltás, viszont kellő szorgalommal és érdeklődéssel egy bölcsész vagy gazdasági végzettségű hallgatónak is van lehetősége az átképzésre.

Persze ezen készségek fejleszthetők, ezért a féléves tréning ideje alatt érdemes a neten is elérhető tananyagokat, online kurzusokat tanulmányozni, de a sakk, a rejtvények vagy akár a detektívregények olvasása is szórakoztató módja lehet az agy tréningezésének, a logikai gondolkodásmód és az algoritmizálási készségek fejlesztésének.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kommunikáció, empátia, csapatmunka

Habár elsőre magányos munkának tűnik az informatikai fejlesztés világa, hatalmas szerephez jut a csapatmunka és a tudásmegosztás - gondoljunk csak az agilis szoftverfejlesztésre. Nem csak a visszajelzésadásnál, a jelentési folyamatban vagy a prezentációk során fontos, hogy érthetően és világosan fogalmazzunk. A prezentációs készségek fejlesztéséhez online kurzusokat hívhatunk segítségül, de a nyilvános beszéd vagy íráskészség is remekül fejleszthető ily módon. llletve arról sem szabad megfeledkezni, hogy sokszor nemzetközi csapattal kell együttműködni, így kulturális különbségek leküzdése miatt is fontos, hogy ezeket a soft skilleket finomítsuk.

Türelem, kitartás, időgazdálkodás

A türelem, fókusz, az elmélyülés készsége és a monotonitástűrés is meghatározó készségek lehetnek egy programozó, fejlesztő számára, de fontos, hogy hatékonyan kezelje a rendelkezésére álló időt is. Számos könyv, cikk nyújt segítséget időgazdálkodás témakörében, míg a többi részkészség akár sportolás és meditáció segítségével is fejleszthető.

Kreativitás, avagy gondolkozz a dobozon kívül

A monotonabb munkafolyamatok mellett persze sokszor lehetőség nyílik a kreatív gondolatok szárnyalására is. Az agy kikapcsolására, átprogramozására a rajzolás, a főzés, a kreatívírás-gyakorlatok és a fikciós irodalom olvasása is remek opció, de érdemes a különböző művészeti ágak közül hobbiszinten foglalkozni azzal, ami megmozgatja a fantáziát.

- Szerencsére a fent felsorolt készségek fejlesztése akár barátok, családtagok bevonásával is történhet, így csökkenthető a munka mellett végzett esti, hétvégi kurzusok miatt sokszor érezhető feszültség, mely az együtt töltött idő csökkenése miatt jelentkezik. A közösen eltöltött időnek hála nem érződik a környezet részéről fennálló lemondás, áldozat, és ennek köszönhetően támogatóbbak is a terveinket illetően.

Az önismeret fejlesztése, a soft skillek felszedése, a lelkiismeretes és szorgalmas tanulás, a gyakorlás mind-mind elengedhetetlen tehát ahhoz, hogy a hat hónap tanulásnyi idő végeztével az ember sikeresebben és még nagyobb motivációval vághasson bele új karrierjébe - teszi hozzá C. Szabó Helga.

Fotók: Getty Images

A világ legfurcsább munkakörei

A legérdekesebb és legkülönlegesebb munkákat biztos, hogy sokan kipróbálnák: akár csak egy napig, kíváncsiságból, de vannak olyanok is, amelyektől a hideg futkos a hátunkon.

Ezt is szeretjük