Ezen a 4 dolgon múlhat, hogy sikeres leszel-e a munkádban a jövőben

Szakértő mondta el, hogy pontosan milyen készségekre lesz szükségük a jövő munkavállalóinak.

Munkavállalói készségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jelen és a jövő munkavállalóinak is nagy kihívást jelent a digitális technológia rohamos fejlődése. Ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a folyamatos változásokkal, négy készséget kell tudniuk alkalmazni: rugalmasnak és agilisnak kell lenniük, miközben nyitottak az élethosszig tartó tanulásra, akár autodidakta módon is. Vajon a születési év függvénye, hogy ki mennyire digitalizált? A válasz nem könnyű, hiszen nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy igen vagy nem.

- Tapasztalataink szerint a munkaerőpiacon ma már elengedhetetlen a digitális tudás, ugyanis az 1900-as évektől megfigyelhető egy exponenciálisan növekvő trend a technológiában, ami az utóbbi tíz évben rendkívül felgyorsult. Gondoljunk csak az okostelefonok, a közösségi oldalak vagy az önvezető autók megjelenésére - mutatott rá a munkaerő-piaci trendre Goszleth Gábor, a humán erőforrás szolgáltatásokat nyújtó Adecco Kft. értékesítési igazgatója.

- Nem mindegy tehát, hogy ki melyik generáció tagja, hiszen a 2000-es években születettek szó szerint a digitalizáció világába születtek, és ebben nőnek fel, miközben az 1950-es években születetteknek felnőttként kell megbarátkozniuk a digitális fejlődéssel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a digitális tapasztalattal nem vagy alig rendelkező munkavállaló kiszorulna a munkaerőpiacról, hiszen a digitalizáció egy eszköz, amit használni és alkalmazni kell tudni. Ez pedig nem a munkavállalók korán, hanem alapvetően a készségeiken és hozzáállásukon múlik.

Készségek mindenek felett

A minden eddiginél gyorsabban változó technológiák következtében a jelenlegi tudás akár már két-három év múlva is elavultnak számíthat. Jól mutatja ezt, hogy például a marketing területén 2011-ben még mintegy 150 eszköz volt elérhető, ez azonban 2018-ra közel ötvenszeresére, hétezerre duzzadt. Ahhoz, hogy ezzel a robbanásszerű fejlődéssel lépést tudjanak tartani a munkavállalók, generációtól függetlenül négy készséget kell tudniuk hatékonyan alkalmazni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

- A jövő és a siker kulcsa, ha a munkavállalók rugalmasak és agilisak, ami azt jelenti, hogy nyitottak is, és képesek is befogadni a változásokat. Emellett elengedhetetlen az élethosszig tartó tanulás, valamint az önképzés is, hiszen a tudást folyamatosan fejleszteni kell, akár autodidakta módon is. Ha ezek megvannak, már csak a sebességre kell figyelni, azaz, hogy képesek legyünk gyorsan felismerni a problémát és a benne rejlő lehetőséget a változásra - mutatott rá a szakember.

Fotók: Getty Images.

Különös szakmák a múltból

Bizarr és mai szemmel elképzelhetetlen foglalkozásokat űztek egyesek: a hullaásástól a kopogtatóig széles volt a skála.

Nem sokkal a temetés után kiásták a koporsót az egyetemisták, de csak jót akartak

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük