A jövőben nem sokat fog érni a diploma: mi kell majd helyette a sikeres karrierhez?
Generációváltás a munkaerőpiacon: kiderült, milyen képességekre és készségekre lesz egyre nagyobb szükség a jövőben.

mosolygo-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1995 és 2009 között születettek, vagyis a Z generáció úgy gondolja, kiváló cégvezető lesz belőlük, mivel tanulékonyság, alkalmazkodóképesség, kreativitás és kíváncsiság jellemző rájuk. A jövő vezetői szerint 2050-ben diploma helyett a vizsgával nem megszerezhető szociális készségeken lesz a hangsúly, és a vezetői képességeket nem feltétlenül az iskolapadban, hanem a munkahelyi ranglétrát végigjárva fogják megszerezni - derül ki az Adecco Csoport #CtheFuture Z generációs felméréséből.  

Jelenleg még az X generáció van többségben - hazai és nemzetközi szinten egyaránt - a munkaerőpiacon, öt éven belül viszont a fiatalok átvehetik az uralmat. Becslések szerint ugyanis 2025-re a munkavállalók 75%-a az Y és Z generációból fog kikerülni. A HR-specialista Adecco csoport #CtheFuture nemzetközi kutatásában 5000 ambiciózus Z generációst kérdezett meg arról, hogy milyen képességek és tulajdonságok fogják jellemezni a jövő cégvezetőit.

- Jelenleg a munkaerőpiacon generációváltás zajlik. Mivel azonban a Z generáció tagjai másként gondolkoznak, mint az idősebbek, a munkaerő kicserélődése a mai cégek felépítésének, szemléletmódjának és kultúrájának változását is eredményezheti - mondta el Karvalics Mária, a magyarországi Adecco Kft. HR menedzsere.

Minek nekünk diploma?

- Z generációs kutatásunkban arra kerestük a választ, hogy hogyan gondolkodik egy húszas éveiben járó fiatal a jövő vezetőiről, azaz saját magáról. Véleményük szerint rendkívüli vezetők és ügyes kommunikátorok lesznek, mivel a tanulékonyság, az alkalmazkodóképesség, a kreativitás és a kíváncsiság a legerősebb készségeik - ismertette a kutatást Karvalics Mária.

A válaszokból az is kiderül, hogy a fiatalok úgy érzik, a jelenlegi oktatási rendszer nem készíti fel őket megfelelően a vezetői döntésekre. Így 30 év múlva jó eséllyel találkozhatunk olyan cégvezetőkkel és vezető beosztásban dolgozókkal, akiknek nem feltétlenül lesz diplomájuk - 51% -, és a kellő tudást nem az iskolában, hanem a munkahelyi ranglétra minden egyes lépcsőfokát megjárva fogják megszerezni. Több mint felük - 55% - szerint ugyanis a szakmai gyakorlat és a tapasztalati tudás a legjobb módja a jövőbeli vezetők felépítésének.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a fiatalok többsége - 70% - szerint 30 év múlva a soft skillekként emlegetett készségek fontosabbak lesznek, mint a hard skillnek nevezett képességek. - A jövőben az olyan szociális készségeken lesz a hangsúly, amikről nem szerezhető papír, nincs belőlük vizsga, és nem feltétlenül láthatóak elsőre az állásinterjún. Ilyen például az empátia, a könnyed és nyílt kommunikáció, a felelősségvállalás, a gyors problémamegoldó képesség, a csapatban gondolkodás vagy a feladatok sikeres átadására való képesség - mondta el a szakember.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A fiatalok úgy látják, a mai vezetők nem túl erősek ezekben a készségekben, holott egy harvardi kutatás szerint mindezek akár 85%-ban meghatározhatják a munka sikerességét. A jelenlegi vezetőknek tehát a csapat irányításán, együttműködésén, a kreativitáson és az érzelmi intelligenciájukon kellene leginkább dolgozniuk a fiatalok meglátása szerint - tette hozzá Karvalics Mária.

Fotók: Getty Images

Különleges fotók a munka világából

A fotókon keresztül a nézők bepillantást nyerhetnek az emberek dolgos hétköznapjaiba, méghozzá a világ minden táján. Közülük sokan napról napra elképesztő teljesítményről tesznek tanúbizonyságot, ezért mindenképp megérdemlik a figyelmet.

Ezt is szeretjük