Ilyen órabérre számíthat egy diák, ha munkát vállal: mire kell figyelni a szerződéskötésnél?

Várhatóan ilyen lesz idén nyáron a diákmunka.

GettyImages-1149310826
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyáron munkát vállaló diákok körében idén is a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a legnépszerűbb terület, ahol a tanulók szívesen dolgoznak részmunkaidőben - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége, röviden DiákÉSZ.

A diákok a kereskedelemben ruhabolti eladóként, a vendéglátásban pincérként és felszolgálóként helyezkednek el, a feldolgozóiparban pedig például csomagolási és címkézési feladatokat látnak el. A tanulóknak Budapesten, Észak-Dunántúlon, a Balatonon és a főbb ipari városokban bruttó 1500-1600 forintos órabért, a többi régióban viszont ennél körülbelül 20 százalékkal alacsonyabbat kínálnak.

Kiemelték, a 25 év alattiak szja-mentességének köszönhetően - ami idén január 1-jén lépett hatályba - a fiatalok körében 5-10 százalékkal megnőtt az érdeklődés a munkavállalás iránt. Ezáltal, míg tavaly 65-70 ezer tanuló dolgozott nyáron, hasonlóan a korábbi évekhez, ez a szám idén elérheti a 75 ezret.

A cikk az ajánló után folytatódik

Minden diáknak, aki dolgozni szeretne, a szövetség azt javasolja, hogy a tagjai körébe tartozó iskolaszövetkezeteken keresztül helyezkedjenek el. Foglalkoztatásuk előtt készüljön írásos szerződés, amely tartalmazza a munkaadó nevét, a dolgozó feladatát és bérezését. A DiákÉSZ 16 tagszervezetből áll, a szövetség árbevétel alapján körülbelül a 70 százalékát fedi le az iskolaszövetkezeti piacnak.

Fotók: Getty Images

Hány éves kortól vállalhat a diák nyári munkát?

Nem csak 15 vagy 16 éves kortól vállalhat a gyerek diákmunkát. Akár korábban is.

Ezt is szeretjük