Fiókakorában kidobták a fészekből a gólyát: hihetetlen utat járt be azóta Nowy Dwor

Filmbe illő a Lengyelországban kikelt gólya története.

GettyImages-454100453
beauty and style
Top olvasott cikkek

Filmbe illő a Lengyelországban kikelt gólya, Nowy Dwor története. A madár élete nagyon viszontagságosan indult, és később is sok nehézségben volt része, de soha nem adta fel.

Ismerd meg te is a madár nem mindennapi, kalandos történetét, és legyél te is tanúja, ahogy útjára engedik!

Nowy Dwor története

Nowy Dwor a lengyelországi Wierchlesieben kelt ki a tojásból 2022 tavaszán, de nem sokkal később az egyik szülője kidobta a fiókát a fészekből az aszály okozta táplálékhiány miatt.

A madár csodával határos módon túlélte a zuhanást, és a Lubnianyban működő vadmentő alapítvány (Opolskie Centrum Leczenia i Rehabilitacji Dzikich Zwierząt „Avi”) mentőállomására került, ahol egy darabig a lengyel szakemberek nevelgették, majd egy új gólyafészekbe adoptálták. 

Az új szülők és a két fészekben lakó gólyafi is elfogadták a kis jövevényt. Néhány héttel az adoptálása után Nowy Dwor GPS-es jeladót is kapott a hátára. A mostohaszülők felnevelték a gólyácskát, majd mikor repülni is megtanult, jókora köröket tett a fészek körül, és a környéken, a lengyel-cseh határ közelében táplálkozott.

jeladós nowy dwor
Fotó: Madárkórház Alapítvány

Augusztus 30-án aztán a madár végre útnak indult. Prudnickiből indulva egy nap alatt átrepülte a Tátrát, és megérkezett a Tokajhegyalján található Tállyára, ahol azonban szörnyű balesetet szenvedett, amit valószínűleg egy szigeteletlen villanyvezeték okozott. 

Nowy Dwor szárnya és lába is megsérült a baleset következtében. Az utcán sétálgató gólyát jelentették az Aggteleki Nemzeti Park munkatársainak, akik a Mályi Madármentő Állomásra szállították a madarat. A mentőállomáson Lehoczky Krisztián ellátta a gólya sérüléseit. 

A madármentő 2022 szeptember 1-én vitte el a gólyát a Hortobágyi Madárkórházba, ahol dr. Déri János átnézte a sérüléseit. A madarat ezután kihelyezték a Kisröpdébe. 

kisröpdében
Fotó: Madárkórház Alapítvány

A sérült gólyát a rossz kondíciója miatt nem tudták útnak indítani, úgyhogy a telet a Madárparkban töltötte több mint száz gólya társaságában. Nowy Dwor közel kétszáz napot töltött az intézményben, ahol etették, itatták, és kezeléseket is adtak neki. 

Március 15-én a Madárkórház különleges rendezvényt tart, ahol útjára engedik Nowy Dwort is, egy mérgezésből felépült rétisas, egy egerészölyv és harminc másik fehér gólya társaságában. A kalandos sorsú madár remélhetőleg meg sem áll Lengyelországig, ahol végre találkozhat a jövendőbeli párjával.

A Madárkórház mindenkit szeretettel meghív a március 15-i rendezvényére. 

Nézd meg ezt a különleges gólyás videót is!

A kertjébe betévedt madarakat figyelte a fotós: varázslatos képek születtek

Nézd meg ezeket a nem mindennapi képeket!

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük