Nagyon ritka madarat találtak Karcagon: fotókon a gyönyörű állat
Múlt hétvégén kezdődött a fülesbaglyok országos felmérése, amelynek során Karcagon egy egészen különleges példányt találtak.

GettyImages-834741464
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Múlt hétvégén kezdődött a fülesbaglyok országos felmérése, amelynek során Karcagon egy egészen különleges példányt találtak.

A rendkívül ritka, albínó fülesbagoly a karcagi görögkeleti ortodox templom kertjének egyik fáján pihent, amikor sikerült lencsevégre kapni. 

Albínó fülesbagoly Karcagon

Január 20. és 23. között zajlik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos fülesbagoly-szinkronszámlálása. A karcagi bagolyállomány felmérése közben Dávid-Kiss Borbála kisújszállási természetfotós egy egészen ritka, teljesen fehér színű fülesbagolyra lett figyelmes a Karcagi Görögkeleti Ortodox templom kertjében. 

20230121 142540
Fotó: Varga László

Az albínó fülesbaglyok igazi ritkaságnak számítanak, a bagolykedvelő, természetszerető embereken kívül a terepmadarászok is a csodájára járnak. 

A hortobágyi Madárkórház Alapítvány január 21-én értesült az észlelésről, és másnap Varga László, az alapítvány turisztikai menedzsere, aki civilben egyébként gyerekkora óta terepmadarász, ellátogatott az észlelés helyszínére, és csodálatos felvételeket készített a kuriózumnak számító állatról. 

20230121 133311
Fotó: Varga László

A fülesbaglyok országos felméréséhez a mai napon még bárki csatlakozhat. Az MME azt kéri a résztvevőktől, hogy baglyok számlálása közben tartsák szem előtt a madarak nyugalmának biztosítását.

"Lehetőleg ne menjünk be, különösen csoportosan ne a nappalozófák alá (ha a számolás miatt ez nem elkerülhető, a lehető leghalkabban egy ember végezze ezt), a törzstől tartsunk a lehető legnagyobb távolságot, amit távcső használata megkönnyít" - fogalmaznak közleményükben

"Ha azt tapasztaljuk, hogy az addig békésen, felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal (ilyenkor a madarak vastagsága a felére-harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjunk még hátrább. Így tudjuk elkerülni, hogy a nappalozó baglyok megriadva felrepüljenek" - teszik hozzá.

A bagolyészlelésekkel kapcsolatos adatokat itt lehet kitölteni online. 

3 bagoly rejtőzik a képen: te mindet megtalálod? Nem is olyan egyszerű!

A világhírű magyar illusztrátor rajzos feladványa nehezebb, mint elsőre tűnik.

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük