Ritka állat tűnt fel a Pilisi Parkerdőben: egy vadkamera fotózta le
Újra megjelentek a fekete gólyák Gödöllő közelében.

erdo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Pilisi Parkerdő valkói erdészetének területén, Bag község határában fekete gólyát fotózott le egy kihelyezett vadkamera - közölte az erdőtársaság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Mészáros Péter tájékoztatása szerint a fekete tollazatú, piros csőrű, feltehetően idősebb példány egy folyamatos erdőborítással kezelt, vizenyős területen jelent meg, ahol megtalálta az igényeinek megfelelő élőhelyet a párjával.

Újra élhetővé tették a helyet

A Pilisi Parkerdőben az erdészek mesterséges és természetes tavak, vízfolyások karbantartását, helyreállítását végezték el az utóbbi években. A néhány tíz négyzetméteres vízfelületek biztosítják a kétéltűek szaporodását, így a fekete gólya számára elegendő táplálék áll rendelkezésre.

fekete-golya
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Idősebb erdészek elmondása szerint a fekete gólya korábban is költött Gödöllő környékén, de sokáig nem lehetett találkozni e rejtett életmódot folytató madárral. A fekete gólya - Ciconia nigra - fehér rokonával ellentétben életét nem az emberek szeme előtt éli.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Pilisi Parkerdő területén legutóbb 2018-ban két feketególya-pár költötte ki a fiókáit egy Esztergomhoz, illetve Pilismaróthoz közeli erdőterületen. A két fészkelő párnak három-három fiókája repült ki.

Kiemelt kép: Getty Images

10 csodálatos történet a madármentőktől

Szívbe markoló történeteikbe, küzdelmeikbe és a gyógyult állatok szabadon engedésének pillanataiba folyamatosan betekintést nyújtanak a mályi madármentők.

Ezt is szeretjük