Megvizsgálták a gólyák fészkét a magyar madárvédők: szomorú dolgot találtak
Öt év alatt negyedével csökkent a hazai fehérgólya-állomány.

golyak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évtizedek stabilitása után csaknem negyedével csökkent a magyarországi fehérgólya-állomány az utóbbi öt évben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, röviden MME felmérése szerint.

Elkészítették az 1941-ben indult és ötévenként, legutóbb 2019-ben megismételt, országos fészkelő fehérgólya-felmérés adatainak összesítését. Ez alapján idén tavasszal már csak 4000 párt lehetett Magyarországra várni, ami 22%-os csökkenést jelez az elmúlt évtizedekben 4800-5500 pár körül stabilizálódott állományhoz képest. A csökkenés főként a Dunántúlon jellemző, ahol az elmúlt húsz évben sokfelé megfeleződött a párok száma.

Így zajlott a felmérés

Az MME Monitoring Központ koordinálásával az egyesület munkatársai és önkéntesei a nemzetipark-igazgatóságok őrszolgálatával együttműködve 7376 fészkelőhelyet ellenőriztek, melynek során 2952 fiókát nevelő és 588 valamilyen ok miatt sikertelen költésű gólyapár került elő Magyarországon 2019 nyarán.

A 82 pár nélküli madár és az 1396 lakatlan fészek mellett 2358 olyan fészektartót is számba vettek a szakemberek, amit valamikor a fehér gólyák számára helyeztek ki a villanyoszlopokra, de már nincs rajtuk fészekanyag.

Az 1940-es években a mai Magyarország területén 15-16 ezer pár fehér gólya költött. A második világháború utánra ez felére csökkent, majd az 1960-as évek végéig folytatódó visszaesés után több évtizedre 5 ezer pár körül stabilizálódott a párok száma. Az időjárás évenkénti hatásai miatt 4800-5500 pár között ingadozó létszám 4000 párra csökkent 2019-re.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mint a közlemény figyelmeztet: az állománycsökkenés általánosnak tekinthető az alapvetően Európában fészkelő fehér gólya teljes elterjedési területén. Ennek okai között egyaránt szerepel a nagyüzemi mezőgazdaság élőhely-átalakítása és a kemizálás, az elektromos áramütés okozta jelentős mértékű elhullás, a Mediterráneumban zajló tömeges lelövés, továbbá a klímaváltozás okozta szárazodás, a táplálkozóhelyek méretének és minőségének csökkenése.

Az emberkövető, alkalmazkodóképes fehér gólyák állománycsökkenését az üde, nedves gyepek megőrzésével és természetbarát kezelésével, legeltetésével, továbbá az áramütés okozta elhullás és a Mediterráneumban napjainkban is folytatott madárpusztítás további mérséklésével lehet megállítani - áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Fotók: Getty Images

10 csodálatos történet a madármentőktől

A mályi madármentők szívbe markoló történeteibe, küzdelmeibe és a gyógyult állatok szabadon engedésének pillanataiba folyamatosan betekintést nyújtanak. A magával ragadó, gyönyörű, néha szívszaggató és mindig tanulságos történetek közül szemezgettünk néhányat.

Ezt is szeretjük