Rekordot döntött a kormány: 20 éve nem dolgozott ennyi nő
1,8 millió nő dolgozik, ilyen magas értéket 1992 óta nem mért a KSH. Kevesebb az állástalan is.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2012 harmadik negyedévében 3 millió 936 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 80 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Mind a nők, mind a férfiak foglalkoztatási mutatói javultak.

2012. július-szeptemberben a 15-64 éves férfi népességből 2 millió 92 ezren voltak foglalkoztatottak, 22 ezerrel többen, mint 2011 azonos időszakában, és ezzel foglalkoztatási arányuk 1,5 százalékponttal, 63,6%-ra emelkedett.

A 15-64 éves nők közül a vizsgált időszakban 1 millió 810 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé, 57 ezerrel többen, mint 2011 július-szeptemberében. Így a nőkre jellemző foglalkoztatási ráta 2,1 százalékponttal, 53,0%-ra nőtt.

Most épp a 40 év felettieket keresik

A nőknél 2012. második negyedéve volt az első olyan időszak, amikor minden korosztályban nőtt a foglalkoztatottak száma. Legjelentősebb emelkedés a 40 év felettieknél mutatható ki. Többen dolgoznak a 20-24 éves fiatalok körében is, ahol 2010-ig folyamatosan zuhant a foglalkoztatási ráta, akkor stagnálni kezdett, és a második és a harmadik negyedévben mutatható ki először növekedés. Az iskolai végzettség alapján az érettségivel rendelkező, de egyetemi diplomával nem rendelkező csoport járult hozzá legnagyobb mértékben a növekedéshez, és emelkedett az alacsony iskolai végzettségűek rátája is.

A bővülés háromnegyedét a teljes munkaidős, egynegyedét a részmunkaidős foglalkoztatottak adták. Így a legutolsó lezárt teljes negyedévben - 2012., harmadik negyedév - száz nőből 53 dolgozott, közülük 48 teljes munkaidőben és öt részmunkaidőben. Ezen értékek is azt mutatják, hogy az új Munka Törvénykönyvének hatályba lépése úgy indította el a munkaerő-piac rugalmasabbá válását, hogy közben a teljes munkaidős foglalkoztatás is bővült. Legjelentősebb a növekedés a kereskedelemben, az egészségügyi és szociális ágazatban, valamint a mezőgazdaságban.

Nem a közfoglalkoztatás dob a számon

Fontos kiemelni, hogy ezen időszak minden hónapjában a nők ugyanakkora létszámban voltak érintettek a közfoglalkoztatásban, mint az előző év azonos hónapjaiban. Tehát a közfoglalkoztatás nem befolyásolta érdemben a foglalkoztatási rátát.

A női foglalkoztatás tekintetében állítása szerint 20 éves rekordot döntött meg a kormány. Ami biztos, hogy 2008 óta biztosan nem volt ennyire magas a női foglalkoztatottak száma. Az 1,8 milliót először 2012. május-júliusban lépte át a szám, majd pedig az év további részében sem csökkent le 1,8 millió alá.

Az előző évhez képest csökkent a női munkanélkülisi ráta is, 10,8%ról 10,2%-ra, ami szintén jó hír.

Ezt is szeretjük