Munka: íme, ők járnak rosszul a kormány új akciótervével

Az iparban nem hoz változást, munkahelyeket nem teremt. De legalább a célja értékelendő.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány nyáron jelentette be, hogy 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi akciót indít a kismamák, az idősek, a tartós munkanélküliek és a pályakezdő fiatalok védelmében.

A munkahelyvédelmi akciótervre egyelőre nincs meg a fedezet, legkevesebb 100 milliárd forint hiányzik, mert az EU megvétózta, hogy a kormány adót vessen ki saját magára, pontosabban a Magyar Nemzeti Bank tranzakcióira, és valószínűleg a többi bank várható befizetése is túlbecsült. A tervvel azonban nem ez az egyetlen gond.

Másképp osztjuk el a tortát, ennyi

- A fő probléma, hogy a versenyszféra foglalkoztatási képessége nem bővül az ehhez szükséges feltételek hiánya miatt, tehát egyelőre arról lehet szó, hogy másképp osztjuk el a tortát, más kapja a nagyobb szeletet.

Ha valakinek kedvezményt adunk, akkor mástól vesszük el a helyet. Szándékában nemes cél a fiatalok, az idősebbek és a kismamákat támogatása, de amíg a kereslet nem bővül, addig érdemi változás sem lesz - magyarázta Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. foglalkoztatáspolitikai szakértője.

Adler Judit szerint ahhoz, hogy munkahelyek is szülessenek, nem lesz elég az akcióterv, ahhoz növelni kellene a beruházásokat, le kellene számolni az unortodox intézkedésekkel, és szükség lenne jelentős nemzetközi konjunktúrára is, ami növelhetné az exportot.

Keveset nyernek vele, nagyot nő az adminisztrációs teher

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy a kedvezmény várhatóan csak bizonyos szektorokban jelent majd segítséget, elsősorban azokban, ahol eleve magas az élőmunka aránya, költsége. Máshol várhatóan nem éri el az ingerküszöböt a járulékkedvezmény: keveset nyernek vele, cserébe viszont nagyobb lesz az adminisztrációs teher.

- Az iparban alig néhány százalékot tudnak megspórolni a kedvezményekkel, hiszen ott zömében nem a munkaerőköltségek viszik a pénzt. Ebben a szektorban és a kis cégeknél is lehet arra számítani, hogy többször meggondolják majd, élnek-e a kedvezményekkel, akkora lesz az adminisztrációs teher - vélekedett Adler Judit.

Matolcsy szerint meg átüti a vasbetont

Mást gondol az akciótervről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki közölte, a 300 milliárdos munkahelyvédelmi akcióterv fontos lépés ahhoz, hogy 2020-ig megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Ezek olyan ösztönzések, amelyek átütik a vasbetont. Ezek révén valóban sikerülhet másfélmillió munkahelyet megvédeni és több százezret teremteni - tette hozzá.

Az akciótervet Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be még a nyáron. A terv részeként felére csökkentenék a 25 év alattiak és az 55 év felettiek, valamint a képzettséget nem igénylő munkát végzők után fizetendő munkáltatói járulékot, míg a tartósan munkanélküliek és a kismamák esetében nem kellene járulékot fizetni a dolgozó után, a harmadik évben pedig csak a felét. A tervről bővebben ezen a linken olvashatsz.

Ezt is szeretjük