A NASA új képei úgy mutatják meg a fekete lyukakat, ahogyan még sosem láthattuk
A NASA hipnotikus gifeket tárt a nagyközönség elé: megmutatták, hogyan mozoghatnak a fekete lyukak.

feketelyuk nasa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alig ébredt fel az emberiség az első fekete lyukról készült hivatalos fotó után, a NASA most mindenkit megbabonázott néhány káprázatos GIF-fel.

A fekete lyukról különböző szögekből készült vizualizáció remekül megmutatja, hogyan is kell elképzelni azt, amit a világ legsötétebb részének vél az emberiség. A mozgóképeket és a videót Jeremy Schnittman készítette a NASA Goddard Űrrakéta Központjából származó különböző szoftverek segítségével.

black-hole-nasa.gif

Mi látszik a mozgóképen? A GIF az anyagelnyelő korong oldalait mutatja, amelyek a fekete lyuk körül spirálisan alakultak ki. A fények a lyuk körül keringő gázoknak köszönhetően keletkeznek, a gázok pedig ebből az anyagelnyelő korongból származnak. A csillagászatban ismert Doppler-effekt megváltoztatja a fotonok energiáit, amitől fényesebbnek a tűnik korong bal oldala, és azt a látszatot kelti, mintha előremozogna.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fekete lyukhoz legközelebb levő gázok közel fénysebességgel mozognak, míg a külső részeken lassabban. Ez adja a csíkozottságát, a fényspirál fekete vonalait. A körülötte levő gravitáció torzít a nézeten. Olyan, mintha egy tükröt fordítottak volna a fekete lyuk felé, ami meghajlítaná a korongok széleit.

nasa-black-hole-visualization-1.gif

A sötét központi rész felé haladván vannak más fontos területek is. A fekete lyuk árnyékát egy fényes fotongyűrű veszi körül. Ez a vékony gyűrű olyan éppen elnyelődő fényekből áll, amik legalább kétszer keringenek a fekete lyuk körül, mielőtt elmerülnének benne. A mozgóképi ábrázolásban ez a rész kör alakúnak néz ki bármely látószögből, mivel maga az ábrázolt fekete lyuk is gömb alakú.

nasa-black-hole-visualization-2.gif

A gif középpontjában a fekete lyuk árnyéka látszik, amelyet a gravitációs lencsék torzításai és a csapdába eső fénysugarak hoznak létre. Ez kétszer olyan nagy, mint a fekete lyuk eseményhorizontja - az eseményhorizont az a rész, ahonnan a fekete lyukba belépő anyag már nem tér vissza.

Lenyűgöző felvételek a világűrről

Magyar fotós nyerte a 2019-es Év Csillagászati Fotósa című pályázatot, amelyre 4600 felvétel érkezett több mint kilencven országból. A győztes képeket és a döntősök pályamunkáját az angliai National Maritime Museumban állították ki, és most mi is megmutatunk néhányat.

Ezt is szeretjük