Miben más egy fehér lyuk, mint egy fekete? Sok mindent megmagyaráznak, ha valóban léteznek

Ezt a csillagászati fogalmat sokan nem ismerik, csupán a fekete lyuk nevét.

univerzum

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Einstein megfogalmazta az általános relativitáselméletet, mellyel felpezsdítette a tudomány érdeklődését a fekete lyukak iránt. Száz év elteltével már sokat tudunk róluk, felmerült ugyanakkor az úgynevezett fehér lyukak létezésének lehetősége is.

A kérdés már csak az, valóban léteznek-e, és ha igen, akkor vajon mik ezek pontosan.

Mik lennének a fehér lyukak?

Röviden, a fehér lyukak a fekete lyukak ellentétei lennének. A fehér lyukak pontosabb definiálásához viszont szükséges a fekete lyukak felépítését megérteni.

A fekete lyuk olyan tartomány, melynek gravitációja annyira erős, hogy a fény sem tud kiszökni belőle. Ha valami átlépi a fekete lyukat körülvevő eseményhorizontot, akkor az a lyukból soha többé nem térhet vissza. A fekete lyuk középpontját szingularitásnak nevezzük. Einstein és Rosen kiterjesztette ezt a pontot, ezáltal annak egy kezdő- és egy végpontja keletkezett, amit Einstein-Rosen-hídnak neveztek el. Ez voltaképpen egy féreglyuk, melynek egyik végén a fekete, másik végén pedig a fehér lyuk helyezkedik el. Ahogy a fekete lyukból nem térhet vissza semmi, úgy a fehér lyukba sem térhet vissza semmi, ami egyszer onnan eltávozott. A fehér lyuk tehát tulajdonképpen a fekete lyuk ellentéte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fehér lyukak létezése egyelőre teória, akárcsak a féreglyukaké, de a tudósokat rendkívül foglalkoztatja a dolog. Azt is megpróbálták megmagyarázni, hogy miért nem láttunk még egyetlen fehér lyukat sem, ha feketét már fotóztak is: azzal magyarázzák, hogy a fekete lyukak földi mértékkel a másodperc ezredrésze alatt, űrbéli mértékkel gravitáció hiányában évmilliárdok alatt fehér lyukakká alakulhatnak a hurok-kvantum gravitáció által. Mivel azonban az univerzumunk túl fiatal, ezeket egyelőre nem láthatjuk.

A fehér lyukak létezését, mint feltételezést, még most is latolgatják a tudományban, de azt már tudják, hogy ha léteznének, akkor sok mindenre magyarázatot adhatnának a csillagászok számára. Idővel, ha szerencsések, megdönthetetlen bizonyítékra bukkanhatnak: addig is marad a jó öreg találgatás.

Érdekes kutatás a marsi homokkal

Állati és növényi reakciókat is teszteltek a marsi homokban: mindkét esetben megfelelő körülményt jelentett.

Ezt is szeretjük