Mobiltelefon-szerű tárgyat találtak egy 2100 éves sírban: a régészeket is megmosolyogtatta

Mérteteiben tökéletesen megfelelne egy mobilnak, mégsem az volt a sírban.

Mobiltelefon-szerű tárgy az ősi sírban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán egy valóban élt időutazóhoz van szerencsénk? Aligha, pedig amit a régészek a sírban találtak, első blikkre épp erre utalna. Másodikra azonban már nem.

A hegyvidékes tuvai köztársaság területén, Oroszországban lelt sír feltárásakor találtak ugyanis egy olyan tárgyat, mely jellegében, méretében és formájában kísértetiesen hasonlít a mai okostelefonokra, tabletekre.

Mobilszerű tárgy az ősi sírban

A sírt az úgynevezett orosz Atlantisz nevű régészeti területen, a mesterséges víztározó, a Sayan-tenger fenekén találták, mely minden évben egyszer, a víz leeresztésekor jókora kiterjedésű, sivatagszerű területté válik. Számos, a bronzkortól Dzsingisz kán koráig datálható sírt tártak már fel már ezen a területen.

A sír, benne a női csontvázzal, a telefonszerű tárggyal és edényekkel.
A sír, benne a női csontvázzal, a telefonszerű tárggyal és edényekkel.

A sír a csontváz, illetve különböző edények mellett egy szögletes, sötét színű, lapos tárgyat is rejtett, mely szakasztott olyan volt, mint a mai okostelefonok.  Szinte még a mikrofon és a hangszóró is láthatók rajta.

A nyughely egy nőé volt, akit, miután a régészek megtalálták a megmosolyogtató tárgyat, el is neveztek: egymás közt csak úgy beszéltek a leletekről, mint Natasha és az ő iPhone-ja.

Első ránézésre pont olyan, mint egy díszes hátlappal ellátott okostelefon.
Első ránézésre pont olyan, mint egy díszes hátlappal ellátott okostelefon.

A mobilszerű, 9x18 centis tárgy valójában egy drágakőből készült övcsat lehetett, ráadásul kifejezetten csinos, hiszen még apró karneol-, türkiz- és gyöngyház berakások is díszítik. A berakások mellett kínai wuhzu pénzérmék is találhatók az övön, ami további segítséget jelentett a szakértőknek a leletek kormeghatározásában. A régészek szerint 2137 éve hunyhatott el a sírban nyugvó, hsziungnu illető.

A hsziungnuk ázsiai hunok voltak, akik Belső-Ázsia területén éltek az i. e. 3-1. század között. Harcban álltak a kínaiakkal. Részben az ő távoltartásukra kezdték felhúzni a kínai nagy falat.

Szívesen megnéztük volna a régészek arcát, akik megtalálták a telefonszerű övcsatot. Vajon volt köztük olyan, aki egy pillanat erejéig elképzelte, hogy egy időutazót talált? Valószínűleg nem, de Natashát és az ő iPhone-ját bizonyosan sokáig emlegetik majd archeológus berkekben.

Egy másik váratlan lelet

Ebben a másik, kínai sírban is rendkívüli dolgot találtak a régészek: kihalt gibbonfaj koponyáját találták meg benne.

Váratlan lelet a kínai sírban: kihalt gibbonfaj koponyája nézett vissza a régészekre

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük