Munkaszüneti napok 2012-ben

Megszaporodnak a hosszú hétvégék

Sok lesz az ünnepekhez kapcsolt hétvége, de öt szombaton dolgozhatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pihenőnapok tekintetében a korábbiaknál szerencsésebbnek mondható a 2012-es év, hiszen a munkavállalók szempontjából kedvezőbben oszlanak el a munkaszüneti napok és ünnepek: mivel egy kivételével hétfőre, keddre vagy csütörtökre esnek, nyolc hétvége nyúlik majd hosszabbra.

A Munka Törvénykönyve összesen tíz munkaszüneti napot határoz meg egy évben, mégpedig január 1-jét, március 15-ét, húsvéthétfőt, pünkösdhétfőt, augusztus 20-át, október 23-át, november 1-jét, valamint december 25-ét és 26-át.

 

Október közepén jelent meg a Magyar Közlönyben a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete a 2012. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről, mely szerint öt áthelyezett munkanap lesz. Mégpedig úgy, hogy az ünnepek és a hétvégék közé beékelődött munkanapokat kiadják - tehát meghosszabbítják velük a pihenőidőt -, ám az általuk nyert szabadságot a rendeletben előírt szombati napokon kell majd ledolgozni.

 

A naptár szerinti munkarendtől való eltérés

Az NMG rendelete a kihirdetését követő nyolcadik napon lépett hatályba, és 2012. december 31-éig lesz érvényes. Úgy tűnik, csupán egyetlen áthelyezett munkanapban tér el attól a tervezettől, mely korábban a Kormány.hu oldalán jelent meg. A változtatás ellenére is öt pihenőnappal bővül a munkarend, tehát a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel lehet számolni.

Január-március

Január 1-je sajnos vasárnapra esik, de a csütörtöki március 15-e után plusz pihenőnapnak számít majd a március 16-ai péntek, mely a hétvégével együtt négynapos ünneppé duzzad. A kimaradt pénteket azonban március 24-én, szombaton kell majd ledolgoznod.

Április-május

Mivel május 1-je keddre esik, április 30-án, hétfőn, szintén otthon maradhatsz, vagyis a hétvégével együtt ismét négy napot nyersz majd a regenerálódásra. A rendelettervezetben még a május 5-ei szombat szerepelt munkanapként, később azonban átírták, így a munka ünnepe és a hétvége közé ékelődött, a szabaddá vált napot április 21-én, szombaton szükséges pótolnod. Viszont április 9-én ott lesz a húsvéthétfő, május 28-án pedig a pünkösdhétfő, melyek ismét egy-egy hosszú hétvégét eredményeznek.

Augusztus

Augusztusban nem tér el a munkarend a naptáritól, hiszen az augusztus 20-ai ünnep hétfői napon lesz, így nem ékelődik be áthelyezhető munkanap a hétvége és a munkaszüneti nap közé. Itt a húsvéthoz és a pünkösdhöz hasonlóan háromnapos hétvégét kapunk.

Október

Az október 23-a is egy keddi napot jelez a naptárban, ennek köszönhetően felszabadul a hétfőd, tehát október 20-ától, szombattól élvezheted a hosszú hétvégét. Ám emiatt október 27-én munkába kell állnod, hogy ledolgozd a kölcsönbe kapott október 22-ei pihenőnapot.

November

A csütörtöki halottak napja úgyszintén hosszú hétvégét generál majd, mert a november 2-ai péntek megmarad pihenőnapnak, melynek következményeként november 10-én, szombaton kell majd munkával foglalkoznod.

December

A karácsony 2012-ben ötnapos ünneppé növi ki magát, hiszen december 25-e keddre, míg december 26-a szerdára esik. Ezáltal 24-én már nem kell bemenned a munkahelyedre, vagyis az így nyert háromnapos hétvégéd plusz két nap karácsonnyal bővül. Ám a szabaddá vált hétfő vonzata az, hogy december 15-én muszáj dolgoznod.

Kivételek

Az új évben tehát összesen nyolc hosszú hétvégét karikázhatsz be a naptáradban, ám valójában kilenccel számolhatsz. A Pénzcentrum.hu a Nemzetgazdasági Minisztérium Kommunikációs Titkárságától értesült arról, hogy a szintén hétfői napra eső december 31-e is pihenőnapnak lesz nyilvánítva. Ám, mivel cserébe a következő szombatot kellene ledolgozni, és az már 2013-ba nyúlik át, nem lehet róla rendelkezni a 2012-es rendeletben, ezért nem szerepel benne.

A korábbi évekhez hasonlóan a rendelet hatálya ezúttal sem terjed ki a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.

Az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók számára pedig július 1-jével bővült a Munka Törvénykönyvében felsorolt munkaszüneti napok köre 2011-ben, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának kezdeményezésére. A törvény a Semmelweis-napot a foglalkoztatási - munkaviszonyban vagy közalkalmazotti - jogviszonyban álló érintett dolgozóknak biztosítja.

Ezt is szeretjük