Tovább élsz, ha nincs pénzed? Furcsa, de állítólag igaz kutatási eredmény
Részletek
A kutatások szerint a válság hatására nőtt a várható élettartam.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkanélküliség tíz évvel rövidíti meg az egyes emberek életét, de a gazdasági válságoknak köszönhetően furcsa módon növekszik a várható élettartam a társadalom egészében - állítják amerikai kutatók.

Magyarországon a válság hatására az öngyilkosságok száma emelkedett, az élettartam nőtt.

Tíz évet öregszünk a munkanélküliség miatt

A munkanélküliség 73%-kal növeli a halálozás kockázatát, és ez annyit tesz, mintha az állását elvesztő személy tíz évet öregedne. Így foglalták össze amerikai kutatók eredményeiket, melyeket a neves American Journal of Epidemiology című szaklapban tettek közzé.

A kutatók szerint a munkanélküliség növeli a stresszt, depressziót okoz, ráadásul más rizikófaktorok is növekednek, így nő az alkohol- vagy a drogfogyasztás mértéke, illetve az öngyilkosságok száma is.

Magyarországon a WHO legfrissebb adatai szerint a 2008-as válság éveiben megtorpant a korábban kedvező trend, és ismét növekedésnek indult az öngyilkosságok száma, ám 2011 után már ismét csökkenés figyelhető meg - írja a jikidenreiki.hu. A várható élettartam, összhangban a nemzetközi adatokkal, a válság éveiben is emelkedett.

Ezért élnek tovább a nők?

A következő vicces képek talán megmagyarázzák, miért élnek tovább a nők, mint a férfiak. Remélhetőleg a fotók készültekor senkinek nem esett bántódása!

A recesszió jót tesz az egészségnek?

A Philadelphiai Egyetem adatai önmagukban nem is lennének meglepőek, ám a további kutatási eredmények már igencsak meghökkentőek. Eredményeik szerint ugyanis a gazdasági hanyatlás éppen ellenkezőleg hat a társadalom egészére, mint az egyénre, ugyanis a válságok idején növekszik a várható élettartam.

- Egy ország munkanélküliségi rátájának egyetlen százalékpontos emelkedése 9%-kal csökkenti a halálozás kockázatát - mondták el a kutatók. Jose Tapia, a kutatás vezetője szerint ez annyit jelent, mintha az emberek egy évet fiatalodnának, csak azért, mert egy százalékkal nőtt a munkanélküliség.

Az adatok meglepőek, de nem feltétlenül mondanak ellent egymásnak. A munkanélküliség egyértelműen rontja életesélyeinket, de még súlyos válság esetén is csak a társadalom csekély hányadát érinti, ezt pedig felülírja a társadalom egészére gyakorolt pozitív hatás.

Mi az oka?

Hogy miért csökken a halálozási arány gazdasági válságok idején, arra a kutatók sem tudnak egyértelmű választ adni. A gazdasági fellendülés idején felpörög az életritmus, kevesebbet alszunk és pihenünk, több a baleset, társadalmi szinten jelen van a stressz, nő a légszennyezés, mindez pedig a lakosság egészére nézve káros, és növelheti a halálozást. A válságok idején ezek a hatások mérséklődnek, és talán ez áll a recesszió idején megfigyelhető pozitív adatok mögött.

Több öngyilkosság, kevesebb közúti baleset

A 2008-ban kezdődött válság Európa-szerte szinte azonos hatásokkal jár. Az öngyilkosságok száma növekedett, ellenben a közúti balesetek száma meredeken esett.

Görögországban és Írországban volt a legsúlyosabb a helyzet, ahol 17 és 13%-kal növekedett az öngyilkosságok száma. Görögországban a válság egyéb súlyos hatásokkal is járt, ugyanis ugrásszerűen nőtt a HIV-fertőzések, a kábítószer-fogyasztás és a prostitúció mértéke is.

A világ egyik gazdasági központjában, Londonban pedig kétezerrel több szívroham következett be a válság miatt - állítják oxfordi kutatók. A közúti baleseteknél azonban a helyzet javulása volt megfigyelhető. Spanyolországban és Írországban 25%-kal csökkent a halálos balesetek száma, talán a lassuló életritmusnak köszönhetően, akárcsak Magyarországon.

Ezt is szeretjük