Az életedbe kerülhet, ha bedőlsz a tévhitnek
Veszélyes elméletek
Okosan ügyelsz a testi épségedre? Íme, három elmélet, amiről tudnod kell, hogy valójában tévhit!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak olyan elterjedt praktikák, amik vészhelyzetben a legtöbb embernek eszébe jutnak, pedig lehet, hogy többet ártasz, mint használsz az alkalmazásukkal.

Összegyűjtöttünk három ilyen tévhitet, amelyről neked is tudnod kell az igazságot, különben az életed is veszélybe kerülhet.

Földrengés esetén

Bár Magyarországon nincs túl gyakran földrengés, és ha van is, nem jellemző, hogy mindent elsöprő erejű lenne, azért nem árt tisztában lenni vele, hogy mi a teendő a földmozgás érzékelésekor - akár egy külföldi nyaralás során is hasznos lehet, ha tudod, hogy a legelterjedtebb elmélet valójában tévhit.

Bizonyára hallottad már, hogy földrengés esetén a nyitott ajtóba kell állni, mert ez a ház legerősebb része. Ez azonban nem feltétlenül igaz, legfeljebb a téglaházak esetében, és még akkor sem vagy védve minden veszélytől, ha ilyen építésű ingatlanban tartózkodsz.

Ez ugyanis nem véd meg attól, hogy a helyükről elmozduló, leeső tárgyak kárt tegyenek benned. A legjobb, ha kiszaladsz a házból, de ha erre nincs lehetőség, inkább keress egy üres falfelületet, ahol nincs polc, kép vagy bármi más, ami veszélyes lehetne, és simulj hozzá.

Az igazság a szorítókötésről

Elsősegélynyújtáskor is véthetsz olyan hibát, ami miatt a helyzet tovább romolhat. Vérző végtag esetén a legtöbb embernek a szorítókötés jut eszébe mint megoldási alternatíva, ám az Országos Mentőszolgálat Alapítvány egy korábbi közleményéből kiderül, hogy ezzel sok esetben plusz károkat okozhatunk a betegnek.

A szorítás hatására ugyanis a sérült végtag vérkeringése elzáródik, ami szövetkárosodást okozhat. A helyes megoldás a nyomókötés, amihez minden esetben tiszta, steril anyagot kell alkalmazni, és fontos, hogy a végtag a szív magassága felett helyezkedjen el.

Mi a helyzet a passzív dohányzással?

Sokan úgy gondolják, a passzív dohányzás nem káros, és azok, akik az ellenkezőjét állítják, csak túlreagálják a témát. Ez azonban nem igaz: több kutatás is bebizonyította, hogy a hosszú távon passzívan belélegzett dohányfüst éppen olyan káros, mintha aktívan cigarettázna az érintett fél. Sőt, ez két évtized alatt a passzív dohányosnál ugyanakkora eséllyel alakulhat ki tüdőrák, mint annál, aki ténylegesen cigarettázik.

Ezt is szeretjük