Így rabolhatnak ki a buszon: 3 dolog, amivel még segítesz is a tolvajnak
Ne tedd!
Érdemes fokozott óvatossággal vigyázni az értékeidre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A profi zsebtolvajok sajnos képesek úgy kirabolni, hogy észre sem veszed az akciót, csak amikor már késő lesz. Éppen ezért érdemes mindent megtenni a tömegközlekedési eszközökön, hogy amennyire lehet, megnehezítsd a dolgukat.

Ám vannak, akiknek meg sem fordul a fejében, hogy veszélybe sodorhatják magukat egy-egy apró figyelmetlenséggel. Összegyűjtöttünk három gyakori hibát, amivel szinte a rablók keze alá dolgozol.

Ha előveszed a telefonod

Sokan azzal ütik el az utazással töltött időt, hogy a telefonjukat nyomkodják, akár ülnek, akár állnak a tömegközlekedési eszközön. Ezzel jelentősen növelik a rablás kockázatát, hiszen sokkal könnyebb kikapni a kezükből a mobilt, mint ha zsebből kellene kioperálnia a tolvajnak.

Egy évvel ezelőtt itthon is előfordult, hogy a metrón a telefonját nyomkodó lány kezéből az ajtócsukódás előtti utolsó pillanatban vette ki a készüléket a tolvaj, majd leszállt, a szerelvény pedig elindult - az esetet két másik lány véletlenül videóra vette, így meglett a tettes.

Inkább tartsd a zsebed, táskád biztonságában a telefont, ha pedig mindenképpen meg kell nézned valamit rajta, győződj meg róla, hogy nincs a közelben senki, aki könnyedén elérheti, és erősen fogd a készüléket, majd amilyen hamar csak lehet, tedd el.

Ha felkészületlenül alszol el

Hosszabb úton, különösen a reggeli órákban, vagy ha már fáradt az ember, nagyon könnyen előfordulhat, hogy elbóbiskol a jármű monoton döcögésében, ezt pedig kihasználhatják a tolvajok, különösen, ha még zenét is hallgatsz. Amikor leülsz, készülj fel rá, megtörténhet, hogy elalszol, és már eleve olyan pózban helyezkedj el, amivel megvéded magad egy esetleges rablástól.

Inkább az öledben fogd két kézzel a táskád, ne tartsd magad mellett az ülésen, vagy ha mégis így teszel, akaszd bele a kezed a pántjába, és húzd olyan szorosan magadhoz, ahogyan csak tudod. A cipzáras, gombos részt se hagyd szabadon, ezzel befelé tedd le a táskát!

Ha mindent egy helyen tartasz

Akármilyen kényelmes is, nem jó, ha a pénztárcádban tartod az irataidat is, vagy az igazolványtartódban tárolod a pénzt, így ugyanis a tolvajnak elég egyetlen dolgot kihúznia a táskádból vagy a zsebedből, és máris megfosztott az összes nálad lévő értéktől.

Olyan táskát vegyél, amelyben belül is több zárható rekesz van, és ezekben külön tartsd az irataidat és a pénzedet. Mindig próbálj úgy pakolni, hogy a könnyen hozzáférhető helyeken ne a kulcsodat és az igazolványaidat tartsd, inkább zsebkendőt, esernyőt és más pótolható, illetve a rabló számára értéktelen dolgokat.

Ezt is szeretjük