4 tipp a munkahelyi pletykák ellen
Napi 8 órában 4 fal között: ilyen helyzetben természetes, hogy az ember pletykál és kibeszél. De vajon valóban természetes?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csak nőkkel ne kelljen együtt dolgozni! - hallani gyakran. Na de miért? Valóban olyan kibírhatatlan a női kollégák társasága? Valóban megmérgezik a nők maguk körül a levegőt? És vajon tényleg csak a nők?

Pletyka - irigységből?

Minden munkahelyen vannak olyanok, akik jobban be tudnak illeszkedni, elnyerik a főnök szimpátiáját, könnyen megfelelnek a kihívásoknak.

Másoknak ugyanez komoly nehézségekkel, állandó idegességgel jár, mégsem sikerül olyan eredményeket elérniük, mint irigyelt társaiknak. Sokszor úgy tűnik, éppen a kolléga sikeressége alapozza meg a pletykákat.
Kata - egy reklámügynökség alkalmazottja - története mindenkinek tanulságos lehet:

"Másfél éve kerültem új munkahelyre. Azonnal megkedveltem a helyet, könnyedén fel is vettek, az első pillanattól kezdve szimpatikus voltam a főnökömnek. Nagyon jól indult minden, néhány hónap múlva már önállóan vezettem projekteket, nagyon gyorsan ívelt felfelé a pályám. Tulajdonképpen nem is tudom, hogyan kezdődött el körülöttem a sustorgás, mert annyira beletemetkeztem a munkába: elhomályosították az érzékeimet a sikerek, és mire észbe kaptam, több képtelen történet is keringett körülöttem. Természetesen a főnök szeretője voltam, de több pasim is volt egyszerre, és tisztességtelen eszközöket is alkalmaztam a konkurenciaharcban, állítólag megzsaroltam, lepénzeltem...
A legnehezebb az volt, hogy én ebből semmit sem vettem észre, pedig nemcsak cégen belül, hanem már a szakmában is terjedni kezdtek rólam a hírek. Most már úgy gondolom, hibáztam, vigyáznom kellett volna a kapcsolataimra a munkatársaimmal, talán megelőzhető lett volna, bár ki tudja..."

A sikernek ára van?

Teljesítményorientált világban élünk, ahol sokszor tapasztalni, hogy a sikeres emberek helyzete igen nehéz. A rivalizálás szinte nem ismer határokat.

A sikerre vágyó, önértékelési problémákkal küzdő munkatársak nehezen viselik el mások jobb eredményeit, sőt, sokan a tisztességtelen eszközök bevetésétől sem riadnak vissza, ám ezek a kollégák a nyílt, közvetlen összetűzést már általában elkerülik. Így értekezleteken, személyes megbeszéléseken nem kerülnek előtérbe a konfliktusok, sőt, gyakran teljes egyetértéssel találkozni. A háttérben azonban nagyon megnehezíthetik mások munkáját akár információk, tapasztalatok visszatartásával, akár folyosói sustorgással, pletykahadjárat indításával.
Gyakran bevetett eszköz a kollégák munkájának lekicsinylése, ezáltal saját teljesítményének vonzóbbá tétele.

Pletyka - unalomból?

"Mindenki ismeri az ilyen munkahelyeket. Iratokkal telezsúfolt szobában dolgozik négy adminisztrátor, és rettenetesen unatkoznak. Ilyen helyen kezdtem a pályámat én is - meséli Zsuzsa.
- Ügyintéző voltam, naponta mindössze három-négy ügyfél jött be hozzánk, a munkaidő nagy részét az akták kitöltése, tologatása és persze a telefonálás töltötte ki. Gyakorlatilag semmi sem történt egész nap. A munka egy óra alatt elvégezhető lett volna, de mi nyolc órát ültünk nap mint nap ebben a szobában. Kolléganőim már évek óta itt dolgoztak, az eseménytelen napokat pletykalapok olvasgatásával, nassolással és persze mások kibeszélésével töltötték.
Aki náluk fiatalabb, csinosabb volt, és netán még mosolygott is, pillanatok alatt a szájukra vették. Rendszerint összeboronálták valamelyik főnökünkkel, zűrös magánéletéről pletykáltak. Csinos alakja hátterében beteges fogyókúra, anorexia állt, mosolya mögött valamilyen nyugtató szedése.

Persze a főnökök fülébe is hamar eljutottak ezek a hírek: volt, aki foglalkozott a hallottakkal, mást nem érdekelt. Előfordult, hogy ügyfeleknek is továbbadták ezeket a "híreket"! Rövid ideig dolgoztam ezen a munkahelyen, szinte menekültem innen."

Bizonyára te is jól ismered ezt a helyzetet. Zsuzsa kolléganői eseménytelen napjaikat és - valljuk be - sokszor unalmas magánéletüket dobják fel egy kis pletykálkodással. Mindenki kíváncsi - különböző mértékben - mások színesebb, érdekesebb, különlegesebb életére, hiszen ez a bulvárlapok sikerének is az egyik legnagyobb titka. Végre történik valami, amin el lehet rágódni, hosszan meg lehet beszélni, és nem utolsósorban minősíteni, elítélni. Unalom és kíváncsiság, csipetnyi irigységgel fűszerezve.

És a férfiak?

Tényleg csak a nők pletykálnak? Csak ők vetnek be tisztességtelen eszközöket a rivalizálásban?

"Ejtőernyősként vezető beosztásba kerültem egy tanácsadó céghez - meséli Réka -, ami nagyon nehéz helyzet. Nem ismertem igazán a helyi viszonyokat, és bizony hosszabb idő eltelt, mire kitapasztaltam. Ért néhány nagyon komoly kudarc, meglepő módon elsősorban férfikollégák részéről. Azt szinte természetesnek vettem, hogy az a közvetlen kollégám, aki elől elhalásztam a pozíciót, a kezdetektől fogva megpróbálta ellehetetleníteni a helyzetemet. Minden eszközt bevetett, hogy ne tudjak megmaradni, dolgozni. Visszatartott adatokat, sőt, néhányszor félreinformált, elképesztő dolgokat terjesztett rólam, miközben mosolygott és udvarolt!

A legmeglepőbb tapasztalatom viszont egy nagyon szimpatikus, sármos, beosztott férfikollégámmal volt. Hónapokon keresztül szeretett volna "bizalmasommá" válni, rendszeresen szállított "kávészünet-híreket" más beosztottaimról, mindeközben kifejezetten rámenős módon megkörnyékezett. Sosem kevertem össze a magánéletet a munkával, és biztos vagyok benne, hogy ez az egyik oka a szakmai sikereimnek, így természetes volt, hogy visszautasítottam, bármilyen vonzó, jóképű férfi is volt. Néhány héttel később hallottam vissza, hogy azt terjeszti rólam, leszbikus vagyok. Szomorú tapasztalat volt számomra. A rosszindulat tényleg nem ismer határokat!"

Kétségtelen, hogy a nők általában nehezebben kezelik a nyílt konfliktusokat, gyakrabban küzdenek önértékelési gondokkal, önbizalomhiánnyal, mint a férfiak. Ugyanakkor az általános tapasztalat azt mutatja, bizony nem csak a nők körében gyakori a pletykálkodás. A férfiak ugyanúgy bevetik ezt a fegyvert munkahelyi előmenetelük céljából, vagy az esetleges bosszúhadjáratban. A hatalomért, a pozíciókért folytatott harcban nincs különbség a nemek között.
Persze léteznek olyan munkahelyek is, ahol jó légkör uralkodik, és nem a féltékenység, a rivalizálás. Lehet, hogy te még nem találtad meg, és nem ideális körülmények között dolgozol, de ne felejtsd el, környezeted nagymértékben rajtad múlik! Javíts rajta!

Extra tippek pletykák ellen
  • Konfliktus esetén azonnal, egyenesen kérdezz rá a problémára, és mielőbb beszéljétek meg a kollégáddal a helyzetet!
  • Próbáld meg feltérképezni, kinek és mi oka lehet a pletykaterjesztésre, majd - bármennyire is kellemetlen - érdemes szembesíteni a terjesztőjével!
  • Kedves, közvetlen stílussal, néhány mosollyal könnyebben fegyverezheted le rosszakaróidat.
  • Vedd elejét a kósza híreknek, és ne adj alapot viselkedéseddel az induló pletykáknak!
  • Legyél büszke az eredményeidre, de ne vidd túlzásba a dicsekvést!
  • Ne keverd össze a magánéletet a munkával, tarts távolságot, válogasd meg, hogy kik lesznek a bizalmasaid!
  • Beszélj a főnököddel! Bár nem kellemes, sokszor célravezetőbb, ha így szerzel tudomást a rólad terjedő pletykákról! Lényegesen könnyebb így elkerülni a félreértéseket!
  • Végül ne hagyd, hogy a rosszindulat maga alá temessen! Tartsd szem előtt, hogy a pletykák legfőbb oka az irigység!
Ha szívesen olvasnál további ötleteket arra vonatkozóan, hogy hogyan kezeld a különböző munkahelyi konfliktusokat, vagy hogy hogyan válhatsz még sikeresebbé, akkor látogass el az InforMed oldalára! Kattints ide!
Ezt is szeretjük