Több az undok főnök, mint 15 éve: stresszesebb a munka, és a pénz sem jobb

Nem javultak a munkahelyi viszonyok és a főnökök 15 év alatt, és a munkahelyi stressz is csak növekedett.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Nem javultak a munkahelyi viszonyok és a főnökök 15 év alatt, és a munkahelyi stressz is csak növekedett.

Stresszesebb munka, keményebb elvárások és munkaerőhiány ide vagy oda, a főnökök többsége továbbra sem bánik jobban alkalmazottaival - derül ki a Work Force munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég négyszáz fős online munkaerő-piaci kutatásából, ami az elmúlt 15 év trendjeit vizsgálta.

Nehezebb ma a munka, mint régen? Tényleg gyakori a munkahelyváltás? Vajon jobban megbecsülik az alkalmazottakat a cégek, ha munkaerőhiány jellemző? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ, kifejezetten az elmúlt 15 év változásaira fókuszálva. A felmérés külön vizsgálta azokat, akik már minimum 15 évet töltöttek a munka világában, és azokat is, akik még nem érték el ezt a határt.

Több, stresszesebb munka, és még a bánásmód sem javul

A megkérdezettek 63%-a úgy látja, hogy, bár munkaerőhiány van, az utóbbi időben nem jobb, hanem egyenesen rosszabbak a lehetőségei munkahelyet váltani. A többség - 66% - nem érzékeli, hogy az egyre erősödő munkaerőhiány következtében jobb feltételeket kínálnának neki a megtartás reményében, vagy, hogy a főnöke jobb fej lenne vele - 91%.

A fiatalabb korosztályok esetében mintegy 20%-kal jobb a helyzet mindkét tényezőben, de még mindig negatív az ítéletük.

- A pénz nem minden, a munkakörülmények, a bánásmód legalább olyan fontos - mondja Csákvári Róbert, az idén 15 éves Work Force munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég ügyvezetője.

Multi vagy kkv? Hazai vagy nemzetközi?

A kutatás szerint a már minimum 15 évet dolgozók harmada mindig is jobban kedvelte a kis- és középvállalkozásokat - 31% -, mint a multikat vagy nagyvállalatokat - 14% -, és továbbra is hazai cégnél dolgoznak a legszívesebben - 54%. Más kép körvonalazódik a fiatalabb generáció válaszaiból, ők többségében inkább a multikat vagy a nagyvállalatokat preferálják. Ám abban egyetértenek, hogy ők is a hazai cégek javára döntenek a külföldiekkel szemben - 39% vs. 20%. Tehát legszívesebben magyar tulajdonú nagyvállalatnál dolgoznánk.

Aki vált, az nem bánja meg

A felmérés szerint, akik már dolgoztak az elmúlt 15 évben - a csoport a 33 év felettieket tartalmazza -, azok 80%-a váltott már munkahelyet. 31% három-öt, 20% legalább két alkalommal kezdett új helyen, és a váltás közel 80%-ban jó döntésnek bizonyult. A már minimum 15 évet ledolgozók szerint ma stresszesebb a munka - 67% -, keményebbek az elvárások - 51% -, és többet is kell dolgozni - 48% -, mint régen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezek ellenére csak 15% jön ki jobban a fizetéséből, és mindössze 14% mondja, hogy jobbak a munkakörülmények. További 9% véli úgy, hogy több a fejlődési lehetősége, és 8%, hogy rugalmasabb a munkaszervezés.

Minden második fiatalnak home office kell

Talán nem meglepő, de a fiatalabbak 48%-a ma már csak olyan munkahelyen hajlandó dolgozni, ahol a távmunka vagy az otthoni munkavégzés megengedett, bár a 32 évnél idősebb generáció szerint is vonzóvá tesz egy munkahelyet ez a lehetőség. És, hogy meddig akarunk még dolgozni? Általánosságban elmondható, hogy az idősebbek többsége nyugdíjig - 61% - vagy még nyugdíj után is szeretne dolgozni - 32%.

A fiatalabb generáció - 20-32 év - 39%-a szeretne nyugdíjig dolgozni, 30% maximum ötvenéves korig, 22% pedig még a nyugdíj után is állást vállalna. Tehát ez a csoport rövidebb ideig tervezi a munkás éveit is.

A nőknek még mindig nehezebb

A munka és a magánélet egyensúlyát megtartani nem egyszerű, és az erre a kérdésre adott válaszok sem kecsegtetőek. Az elmúlt években a legalább 15 évet dolgozók 68%-a szerint a munka javára billent a mérleg nyelve. A fizikai munka a nők számára különösen megterhelő volt és lesz, azonban a technológia fejlesztésével már középtávon is könnyíthető a helyzetük.

Nehezebb és stresszesebb ma a munka, mint régen, keményebbek az elvárások is, de a feltételek nem javultak. Emiatt is meglepő, hogy a munkaerőhiány nem motiválja a munkaadókat abban, hogy érezhetően javítsák a munkavállalók helyzetét, akik így váltanak, és ismét váltanak.

- A magyar munkaerő az utóbbi évtizedekben nem igazán volt mobil, ám a kutatás eredményei szerint erősödhet a váltás hajlandósága, így az utolsó pillanatban vagyunk, amikor már érdemes elgondolkodnia a cégeknek, hogy miben tudnának változtatni, elkerülni az elvándorlásból fakadó nagyobb veszteséget - teszi hozzá Csákvári Róbert.

Ezt is szeretjük