Apró, de fontos dolgot változtattak meg a közlekedési lámpákon: a nők helyzetén javítanának vele
Mumbai az első indiai város, ahol női alak kerül a jelzőlámpákra.

zebra
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mumbai az első indiai város, ahol a piros és zöld közlekedési lámpákon a szokásos férfialakokat több mint száz helyen női figurák váltják fel. Az intézkedés a hatóság szerint annak a nagyobb tervnek a része, mellyel gyalogosbarátabbá teszik az utakat a városban.

- A város karakterét tükrözik vissza a lámpák figurái, a város pedig hisz a nemek egyenlőségében, és bátorítja a nőket. Ez még csak a kezdet - közölte Kiran Dighavkar a városvezetés képviseletében.

Aktivisták szerint a változás kicsi, mégis jelentős, mivel sok indiai városban a nők még csak egy kis részét teszik ki a járókelőknek. - Ha a kislányok új nemzedéke úgy nő fel, hogy női alakokat lát a lámpákon, ebből a kicsi, de erőteljes jelzésből megtanulja, hogy a nők a közösséghez tartoznak - mondta Silpa Phadke társadalomkutató.

India pénzügyi fővárosában már külön nőknek fenntartott kocsikkal közlekednek az elővárosi vonatok, és női üléseket tartanak fenn a buszokon. Mumbai India egyik legbiztonságosabb városa a nők számára - írta a The Guardian online kiadása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Svájcban hasonló kezdeményezés indult az év elején. A genfi városvezetés fontos döntést hozott, ami a nők helyzetét kívánja segíteni. A zebrákat jelző közlekedési táblák sok esetben vagy semleges vagy férfialakot ábrázoltak, a svájci város azonban belement abba, hogy a jelzések felét kicserélik női sziluettekre. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Kiemelt kép: Getty Images

Ezekről a nőkről bárki példát vehet

Marokkóban egyre több a női halász, aki a kemény munka mellett a hangját is hallatja, és aktívan foglalkozik érdekeinek érvényesítésével.

Ezt is szeretjük