Magyarok vallottak az elvárásaikról: ilyen szerintük az ideális munkahely

A fokozott stresszt és a tisztázatlan munkaköröket kerülik a leginkább a munkavállalók.

Mit várunk el a munkáltatótól?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jó munkahely legfontosabb ismérvei között szerepelnek a bizalmi munkatársi kapcsolatok, a pontosan tisztázott feladatkörök, az ezzel kapcsolatos hatékony kommunikáció, valamint a folyamatos, pontos visszajelzés az elvégzett munkára - derül ki a Profession.hu állásportál friss, ezerfős mintán alapuló reprezentatív felméréséből.

Emellett a válaszok alapján megállapítható, hogy a munkavállalók fokozottan tartanak a munkahelyi stressztől, és kerülik az ebben bővelkedő munkaköröket. Igényeik sarkalatos pontja, hogy világosan tisztázott feladatkörökben alkalmazzák őket, ezt tízből hét válaszadó tartja kimondottan fontosnak.

A munkával kapcsolatos hatékony kommunikáció és munkatársakkal való bizalmi légkört a válaszadók több mint fele tartotta jelentős érvnek munkahelyválasztásnál. Pontos, az elvégzett munkára érkezett visszajelzések nélkül nehéz egy adott munkakörben helytállni - véli a magyarországi munkavállalók 58%-a.

Jó a baráti viszony, de azért csak irodán belül

A felmérésből kiderült, hogy a jó munkahelyi légkör kimondottan fontos a magyarországi munkavállalóknak, de azon kívül már nem feltétlenül találkoznának szívesen kollégáikkal. A válaszadók több mint felének kimondottan fontos volt, hogy a munkatársak között baráti légkör uralkodjon, de tízből mindössze egy embernek számított, hogy a kollégákkal munkahelyen kívül is programokat szervezzenek.

Ebben a kérdésben kor és munkatapasztalat függvényében eltérőek a válaszarányok: a harminc év alatti pályakezdők sokkal megalkuvóbbak ebben a tekintetben. Minden negyedik harminc évnél fiatalabb munkavállaló szemet hunyna a személytelen kapcsolatok felett, a náluk idősebbek esetében csak minden hatodik válaszadó tudna együtt élni ezzel a helyzettel.

A stressz komoly kihívás, de megszokható

A stressz kezelése gyakori probléma, mindössze minden tizedik válaszadó lenne hajlandó fokozott stresszel járó munkakört betölteni. Ez az arány nagymértékben megváltozik cégvezetőknél és menedzsereknél, akik mindennapi munkájuk során jelentős nyomás alatt dolgoznak: esetükben minden harmadik ember képes lenne elfogadni a folyamatos feszültség jelenlétét munkavégzése közben.

Az attitűdbeli eltérés magyarázata, hogy akik már hosszabb ideje dolgoznak hasonló, feszültséggel járó munkakörben, idővel magasabbá válik a stressztűrő képességük is.

Elfogadók és környezettudatosak a munkavállalók

A környezetvédelem és a társadalmi elfogadás egyaránt lényeges szempont a munkahelyválasztás esetében. Ezt támasztja alá, hogy a megkérdezettek közül mindössze minden második munkavállaló dolgozna olyan cégnél, amely nem helyezi előtérbe a környezettudatosságot, továbbá a tízből kilenc munkavállaló nem lenne képes elfogadni azt, ha munkahelye kirekesztően vagy sértően viselkedne etnikai, kulturális vagy egyéb közösségekkel szemben.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

- A Profession.hu folyamatosan monitoringozza a munkavállalók elvárásait, a jóllétét a munkaerőpiacon - mondta el a kutatás hátteréről Dencső Blanka, a cég piackutatási szakértője.

- Jelen kutatásban érdekesség, hogy a vezetők számára a stresszfaktor mennyire természetes velejárója a munkájuknak, illetve a fiatal munkavállalók mennyire tudatosan kezelik azt, elválasztva a munkahelyi és az azon kívüli kapcsolataikat. Meglepő eredmény, hogy van olyan fehérgalléros szféra, ahol akár 70% azok aránya, akik akkor is szívesen dolgoznak egy adott cégnél, ha tudják, hogy szakmailag nem jelent kihívást - ismertette a szakember.

Fotók: Getty Images

Különleges fotók a munka világából

Bármilyen útra is lép az ember, mindenképpen áldozatokat kell hoznia, vagyis sok esetben nagyon keményen kell dolgoznia, és kevés szabadidővel is beérnie. Egy érdekes fotópályázat ennek kapcsán a különböző szakmák megbecsülésére hívja fel a figyelmet.

Különleges fotók a munka világából: megható és elgondolkodtató pillanatok

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük