Ennyivel kevesebb a minimálbér nálunk, mint máshol

Még rosszabb, mint tavaly

Hiába emelkedett a minimálbér, a rangsor végén vagyunk.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár tavaly év eleje óta emeltek egy keveset a magyar minimálbér összegén, az Európai Unió tagállamainak rangsorában még hátrébb csúsztunk.

Az Eurostat 2015-ös januári felmérése szerint mindössze négy ország van az Unióban, ahol kevesebb a minimálbér, mint nálunk.

Egy teljes helyet csúsztunk

Hiába emelték idén a minimálbért 105 ezer forintra a korábbi 101 500 forintról, a forint gyengülése miatt ez 3,3%-os bércsökkenés, ami a legnagyobb visszaesést jelenti az Európai Unió tagállamaiban történt változásokhoz képest - rajtunk kívül egyedül Horvátországban volt csökkenés, de itt is csak 2,3%. 

Így történhetett, hogy egy helyet visszaestünk a statisztikai hivatal fizetésekre vonatkozó rangsorában: jelenleg Magyarországon az ötödik legalacsonyabb a minimálbér az uniós tagállamok közül.

Tavaly sem álltunk a lista élén, de akkor még négyen következtek utánunk - ez idén háromra csökkent, a miénknél csak a cseh, a litván, a román és a bulgáriai minimálbér kevesebb. 2014-ben még Lettország is rosszabbul állt, ám ők idén az árfolyamváltozás miatt megelőztek minket.

Ezek a világ legrosszabb állásai: a tiéd is köztük van?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Luxemburgban áll a legjobban

Míg Bulgáriában az EU által meghatározott legkisebb adható fizetést kapják a dolgozók, ami alig 200 euró, Luxemburgban havi 1 922 eurós minimálbért jegyeznek - ez közel 600 ezer forintnak felel meg. A magyar minimálbér átszámítva körülbelül 338 euró lenne havonta.

Bár még mindig Románia van a második legrosszabb helyzetben a minimálbér összegét tekintve, az ő szénájuk jobban áll: náluk történt a legnagyobb béremelkedés, pontosan 14,1% tavaly óta. 2014-ben a lettek álltak az utolsó előtti negyedik helyen, de náluk is magas, 12,5%-os volt az emelkedés, így feljebb léptek a rangsorban, és a helyüket most mi vettük át.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ezt is szeretjük