Nagy pofon az országnak: egy hivatalos vélemény arról, hogy nem jó ide születni
Magyarország nem teljesített túl jól egy egészen új felmérésen.

beauty and style
Top olvasott cikkek

80 ország élhetőségét vizsgálta az Economist Intelligence Unit elnevezésű szervezet. Magyarország nem remekelt a felmérés során.

A vizsgálattal arra szerettek volna választ kapni, hogy manapság mely országokba jó születni. Magyarország a 80-ból 49. helyezést ért el.

A felmérés

79 másik országgal kellett versenyeznünk a felmérés során, amely azt vizsgálta, mely országokban van ma a legtöbb lehetősége az állampolgároknak az egészséges, biztonságos és sikeres életre. 11 szempont szerint vizsgálódtak a statisztika elkészítésekor.

A felmérés figyelembe vette a gazdasági lehetőségeket, az egészségügyi előírásokat, a politikai szabadságot, az életminőségre vonatkozó felmérések eredményeit és azokat az előrejelzéseket is, amik 2030-ra vonatkoznak.

Megvizsgálták a nemek közti egyenlőséget, a munkanélküliséggel kapcsolatos adatokat, a bűnözési rátát és az éghajlati adottságokat is.

Eredmények

Magyarország - holtversenyben Kínával - a 49. helyezést érte el. Ezzel átestünk a rossz országok kategóriájába, hiszen jóval a lélektani 40. helyezés alatt vagyunk. A felmérés hozott még meglepő eredményeket: Japán például csak a 25. helyen landolt, míg Németország 16. lett. Az utolsó három helyen Nigéria, Kenya és Ukrajna végzett.

Az eredmények alapján az a következtetés vonható le, hogy a békés, liberális szemléletű országok a legélhetőbbek napjainkban. Ilyen például Ausztria, Írország, Új-Zéland és Kanada. A top 15-be beletartozik még Norvégia, Ausztrália és Svájc is.

Térképen az eredmény

A pénzről szól az egész?

A Washington Post online cikke szerint az eredményt jobban befolyásolta az országok pénzügyi helyzete, mint a többi vizsgált tényező. Eszerint a rangsorból arra következtethetünk, hogy leginkább a GDP nyomott a latban, hiszen például az Egyesült Arab Emírségek a 18. helyen végzett, és bár egy igazi olajnagyhatalomról van szó, az emberi jogokhoz való hozzáállásukat, a fejlődési mutatóikat és az elnyomó törvényeiket sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az olyan országok, ahol ma nagy a szegénység, ám az előrejelzések szerint elképesztő mértékű fejlődésre van kilátás, rossz helyen végeztek - ilyen például Vietnam vagy Indonézia. Ez is azt mutatja, hogy valószínűleg a jelenlegi anyagi helyzet volt a fő szempont a felmérésen.

Ezt is szeretjük