Mikor van húsvét 2021-ben, és mikor kezdődik a nagyböjt? Korábban, mint tavaly
Idén február 17-ére esik a hamvazószerda, ami azt jelenti, hogy kezdetét veszi a húsvéti ünnepkör.

húsvét-ideje1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A korábbi évekkel ellentétben idén sokkal hamarabb véget ér a farsangi időszak, ami után a nagyböjt és ezzel együtt a húsvéti ünnepkör kezdődik. A hamvazószerdától pünkösdvasárnapig tartó időszak a kereszténység legnagyobb ünnepe.

2021-ben a húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepkör február 17-én, szerdán kezdődik a hamvazószerdával, ami a negyvennapos nagyböjt kezdete is. Ez egyben azt is jelenti, hogy lezárul a január 6-tól tartó farsangi időszak. A nagyböjt a húsvétot megelőző nagyhéten ér véget, idén a húsvétvasárnap április 4-re, a húsvéthétfő pedig április 5-re esik.

A húsvéti ünnepkör további fontos dátumai

A húsvétot megelőző nagyhét a virágvasárnappal kezdődik, majd ezen a héten a húsvéti szent három nap, a nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat következik. Nagycsütörtök az utolsó vacsorának és a papság alapításának ünnepe, valamint Jézus elfogatásának, szenvedése kezdetének emlékezete. Nagypéntek Krisztus kereszthalálának napja, 2017-től pedig munkaszüneti nap - idén ez április 2-ára esik, így ezzel együtt lesz az év egyetlen négynapos hosszú hétvégéje.

húsvét-ideje2
Fotó: Xsandra / Getty Images Hungary

A húsvéti ünnepkör nem zárul be húsvéthétfővel: azt ezt követő 7. vasárnapig, pünkösdvasárnapig tart, amikor a keresztény világ a Szentlélek kiáradását ünnepli. A pünkösdvasárnap és pünkösdhétfő szintén munkaszüneti napnak számítanak, 2021-ben ez május 23-án és május 24-én esedékes.

A cikk az ajánló után folytatódik

A húsvéti ünnepkör mozgóünnepnek számít, vagyis minden évben más napra, de megesik, hogy más hónapra is esnek a fontos dátumai. Ezeket mindig a Gergely-naptárba illesztve adják meg. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum, ami alapján minden évben meghatározzák, hogy mikor legyen. Legutóbb 2010-ben esett április 4-ére a húsvétvasárnap, 2060-ig pedig biztosan nem lesz megint ezen a napon az ünnep.

Miért járnak a fiúk locsolkodni, és miért kerül barka a vázába? 6 különleges húsvéti szokás eredete

Húsvéti szokások és néphagyományok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük