Itt virrasztott Jézus az utolsó vacsora után: a Getszemáni-kert ma is megvan

Sokan sokféleképpen ábrázolták a művészetben Jézus utolsó vacsoráját, azonban azt már kevesen tudják, hogy a helyszín még ma is létezik.

utolso-vacsora
beauty and style
Top olvasott cikkek

A keresztény világ számára a húsvét a legfontosabb ünnep, Jézus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk ebben az időszakban.

A Biblia szerint mielőtt Jézust elfogták és keresztre feszítették, összehívta apostolait egy utolsó vacsorára, amit Jeruzsálemben, egy Sion-hegyi épületben, az Utolsó vacsora termében fogyasztottak el, ezután pedig arra kérte őket, hogy virrasszanak vele. Közben egyedül elvonult imádkozni, ezalatt pedig a tanítványai elaludtak.

A Getszemáni-kert és az Olajfák hegye ma

Az írások szerint Jézus a mindennapjai során szeretett a Jeruzsálemben lévő Olajfák hegyén gondolkozni, sétálgatni, ennek pedig egyik része a Getszemáni-kert, ahol az utolsó vacsora elfogyasztása után virrasztott a tanítványaival. Jézus idejében a területen majorság állt olajpréssel, hiszen rengeteg olajbogyótermő fának adott otthont a gyönyörű kert. Mint sok más bibliai helyszín, a kert is jól beazonosítható. Később, a 4. században szentélyt emeltek ezen a helyen, majd bazilikává bővítették.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük